Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό και τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
- Αφού ψήσουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι και τα κρατάμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν σαντιγί.
- Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους “πίνει” το μίγμα κάθε φορά.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.
- Ρίχνουμε το κονιάκ ή το λικέρ.
- Χτυπάμε λίγο για να φουσκώσει το μίγμα.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε το μίγμα στο χέρι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας.
- Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.
- Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
- Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη για να μη γίνουν σκληροί.
- Πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά στο ταψί.
- Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα στην επιφάνεια.
- Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
- Κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες.
- Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί.
- Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη (προσοχή όχι καυτούς) και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
- Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε αχνίζοντας λίγους λίγους, για να αχνίζονται σωστά.
- Τους στήνουμε σε μία πιατέλα.
- Αχνίζουμε και πάνω από την πιατέλα.