Δεν θα πιστεύεις πόσο εύκολα μπορείς να φτιάξεις τον τέλειο κουραμπιέ! Οι καλοί κουραμπιέδες για να γίνουν αφράτοι χρειάζονται πολύ καλό χτύπημα στην...

Δεν θα πιστεύεις πόσο εύκολα μπορείς να φτιάξεις τον τέλειο κουραμπιέ! Οι καλοί κουραμπιέδες για να γίνουν αφράτοι χρειάζονται πολύ καλό χτύπημα στην αρχή της ζύμης.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
346

Υλικά

  • Μερίδες 55 τεμ.
  • 50 γρ. κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
  • 100 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 100 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα και καβουρδισμένα
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. φυτίνη
  • 670 γρ. (περίπου) αλεύρι μαλακό η γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
  • 1/2 κ.γ κοφτό φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 βανίλια
  • 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • Για το άχνισμα
  • 3 πακέτα άχνη
  • 3 βανίλιες
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κουραμπιέδες εύκολοι

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό και τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

    Αφού ψήσουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι και τα κρατάμε στην άκρη.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

    Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά.

    Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν σαντιγί.

    Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους “πίνει” το μίγμα κάθε φορά.

    Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.

    Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ.

    Χτυπάμε λίγο για να αφρατέψει το μίγμα.

    Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε το μίγμα στο χέρι.

    Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας.

    Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.

    Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

    Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη για να μη γίνουν σκληροί οι κουραμπιέδες.

    Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά στο ταψί.

    Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα στην επιφάνεια.

    Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.

    Άχνισμα για τους εύκολους κουραμπιέδες 

    Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες.

    Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί.

    Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη (προσοχή όχι καυτούς) και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.

    Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε αχνίζοντας λίγους λίγους τους κουραμπιέδες, για να αχνίζονται σωστά.

    Τους στήνουμε σε μία πιατέλα.

    Αχνίζουμε την πιατέλα με τους κουραμπιέδες.

    Την ζάχαρη άχνη που θα περισσέψει θα την φυλάξετε για επόμενες χρήσεις, αφού πρώτα την κοσκινίσετε. Γιατί μία δόση κουραμπιέδες της γιαγιάς δεν είναι ποτέ αρκετή.

    Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για τους κουραμπιέδες δείτε την ιστορία του.

    Κουραμπιέδες εύκολοι και τέλειοι, όπως και τα παρακάτω πανεύκολα μελομακάρονα:

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται