• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
70

Υλικά

  • Μερίδες 80-100 τεμ.

Για τους κουραμπιέδες με αγνό βούτυρο και αμύγδαλο

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος (λιωμένο)
  • 2 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανίλιες
  • 2 βανίλιες ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 70 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 125-250 γρ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
  • 850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (περίπου, ίσως να μην το σηκώσει όλο)

Για το άχνισμα

  • 1 kg ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κουραμπιέδες με βούτυρο

    Αρχικά συγκεντρώνουμε τα υλικά, τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, η άχνη ζάχαρη και το αλεύρι να είναι κοσκινισμένα.

    Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10 λεπτά στους 200ºC να ροδίσει.

    Αφήνουμε να κρυώσει.

    Την χοντροκόβουμε.

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.

    Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μίγμα, καθώς και το αυγό.

    Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μίγμα με την προσθήκη του κονιάκ.

    Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.

    Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μίγμα.

    Καλό είναι για τους κουραμπιέδες με αμύγδαλο και αγνό βούτυρο να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι

    Ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι.

    Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.

    Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Εγώ τους φτιάχνω μικρούς.

    Τους ψήνουμε στους 170ºC στον αέρα για περίπου 35 λεπτά μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Για 5 λεπτά περιμένουμε να κρυώσουν.

    Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη με την βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση).

    Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη.

    Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται.

    Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

    Μυστικό

    Το βούτυρο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ παγωμένο ούτε πολύ μαλακό.

    Πρέπει να χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με η ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί (αφράτη κρέμα).

    Να ξύνετε τα πλαϊνά του μίξερ με σπάτουλα για να γίνεται πιο σωστά η ανάμειξη των υλικών.

    Από την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ το μίγμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τόσο πιο σκληρό θα είναι το αποτέλεσμα.

    Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή. Επίσης θέλουν καλό ψήσιμο.

    Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι.

    Μην ακουμπάτε τον έναν κουραμπιέ πάνω στον άλλο όσο είναι ζεστοί γιατί θα νοτίσουν με την θερμοκρασία.

    Αφήστε τους σειρά σειρά απλωτά να κρυώσουν και μετά τοποθετήστε τους σε πιατέλα τον ένα πάνω στον άλλο.

    Και αν δεν σας έφτασαν οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες με αμύγδαλο, δείτε και την παρακάτω συνταγή:

    κουραμπιέδεσ με λάδι
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται