Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αρχικά συγκεντρώνουμε τα υλικά, τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, η άχνη ζάχαρη και το αλεύρι να είναι κοσκινισμένα.
- Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε ταψί και την ψήνουμε 10 λεπτά στους 200ºC να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Την χοντροκόβουμε.
ΤΟ ΜΙΓΜΑ
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μίγμα, καθώς και το αυγό.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μίγμα με την προσθήκη του κονιάκ.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.
- Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι.
- Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει, ίσως να μην το πάρει όλο το μίγμα.
- Τελειώνουμε το ζύμωμα στο χέρι.
- Ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
- Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε ταψί.
- Εγώ τους φτιάχνω μικρούς.
ΨΗΣΙΜΟ - ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
- Τους ψήνουμε στους 170ºC στον αέρα για περίπου 35 λεπτά μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν.
- Για 5 λεπτά περιμένουμε να κρυώσουν.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη με την βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση).
- Ακουμπάμε επάνω στο αχνισμενο ταψι και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη.
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται.
- Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.