Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Φροντίζουμε τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη και το αλεύρι.
- Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε ταψί και τη ψήνουμε στους 200ºC για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Την αφήνουμε να κρυώσει και την χοντροκόβουμε.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, αφήνοντας το μείγμα να τους απορροφήσει καλά, και στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό.
- Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι για να μη «κόψει» το μείγμα όταν προστεθεί το κονιάκ.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε μέσα στο μίξερ.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το αμύγδαλο και το αλεύρι. Χρησιμοποιούμε τόσο αλεύρι όσο «σηκώσει» η ζύμη — μπορεί να μη χρειαστεί όλο.
- Τελειώνουμε το ζύμωμα στο χέρι, δουλεύοντας απαλά και κοσκινίζοντας λίγο λίγο το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη.
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε (εγώ τους κάνω μικρούς) και τους αραδιάζουμε σε ταψί.
- Ψήνουμε στους 170ºC, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να «σκάσουν» ελαφρά στην επιφάνεια.
- Αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά.
- Σε ένα ταψί κοσκινίζουμε άχνη με βανίλια ώστε να δημιουργηθεί στρώση. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες επάνω και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη.
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, γιατί αλλιώς θρυμματίζονται. Τους μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη πριν τους σερβίρουμε.









