Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου (21–23°C).
- Πριν ξεκινήσουμε τη ζύμη, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ώστε να κρυώσουν τελείως πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
- Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ό,τι προτιμάτε) σε λαμαρίνα, φροντίζοντας να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αέρα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να αναδυθεί το άρωμά τους.
- Αφήνουμε τα αμύγδαλα να κρυώσουν τελείως. Μόλις κρυώσουν, τα χοντροκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Τέλος, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κρατάμε επίσης στην άκρη, μέχρι να το χρειαστούμε για τη ζύμη.
ZΥΜΗ
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και την άχνη ζάχαρη. Με το φουέ (σύρμα) τα χτυπάμε για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν.
- Στη συνέχεια, δυναμώνουμε σταδιακά τη ταχύτητα και χτυπάμε για 8–10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει κατάλευκη, αφράτη κρέμα.
- Ενδιάμεσα, σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου με μια μαλακή σπάτουλα.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθούν πλήρως.
- Έπειτα ρίχνουμε ολόκληρο το αυγό και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί τελείως.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 γεμάτες κουταλιές σούπας από το συνολικό αλεύρι.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
- Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ, βάζοντας το εξάρτημα Κ (φτερό), και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το χοντροκομμένο αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να έχει τη σωστή υφή. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι· η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, βουτυράτη, σαν μαλακή πλαστελίνη.
- Πριν ξεκινήσουμε το πλάσιμο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C με αέρα.
- Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης (περίπου 30 γρ.) και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που επιθυμούμε.
- Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες αραιά μεταξύ τους σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C με αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να σκάσουν ελαφρά στην επιφάνεια και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Συνεχίζουμε όμοια με τους υπόλοιπους κουραμπιέδες.
- Μόλις ψηθούν, τους αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά για περίπου 5 λεπτά, ώστε να μην απορροφήσουν υγρασία όταν τους πασπαλίσουμε με άχνη.
ΑΧΝΗ - ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΩΝ
- Κοσκινίζουμε πρώτα την άχνη ζάχαρη μαζί με τη βανίλια σε ένα μπολ.
- Στη συνέχεια, κοσκινίζουμε σταδιακά άφθονη άχνη μέσα σε ένα ταψί, ώστε να δημιουργηθεί παχιά στρώση ζάχαρης άχνης στον πάτο.
- Τοποθετούμε επάνω στην άχνη τους κουραμπιέδες όσο είναι ακόμη ζεστοί, αλλά όχι καυτοί.
Τους πασπαλίζουμε ξανά γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη. - Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν εντελώς, χωρίς να τους μετακινήσουμε, γιατί όσο είναι ζεστοί διαλύονται εύκολα.
- Μόλις κρυώσουν, τους μεταφέρουμε σε πιατέλα, τοποθετώντας τους σειρά–σειρά, και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη για πλούσιο, λευκό αποτέλεσμα.
Tips
- Είναι προτιμότερο να ψήνετε ένα ταψί κάθε φορά. Αν ψήσετε δύο ταψιά ταυτόχρονα, καλό είναι να ανεβοκατεβάσετε τη θέση τους στα μισά του χρόνου, ώστε να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Χτυπήστε καλά το βούτυρο για 8–10 λεπτά, μέχρι να γίνει κατάλευκη κρέμα. Είναι το πιο σημαντικό βήμα για κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα.










