Κουραμπιέδες

Φτιάξτε τους πιο αφράτους και βουτυράτους κουραμπιέδες με καβουρδισμένα αμύγδαλα, άρωμα βανίλιας και πλούσια άχνη ζάχαρη. Το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων με εγγυημένη επιτυχία!

Εύκολη
0:55

70 τεμάχια

20 λεπτά

35 λεπτά

κουραμπιεδεσ - κουραμπιεδεσ αργυρω = κουραμπιεδεσ συνταγη

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ

Video

Εκτέλεση

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου (21–23°C).
  2. Πριν ξεκινήσουμε τη ζύμη, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ώστε να κρυώσουν τελείως πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ό,τι προτιμάτε) σε λαμαρίνα, φροντίζοντας να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αέρα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να αναδυθεί το άρωμά τους.
  5. Αφήνουμε τα αμύγδαλα να κρυώσουν τελείως. Μόλις κρυώσουν, τα χοντροκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  6. Τέλος, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κρατάμε επίσης στην άκρη, μέχρι να το χρειαστούμε για τη ζύμη.

ZΥΜΗ

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και την άχνη ζάχαρη. Με το φουέ (σύρμα) τα χτυπάμε για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν.
  2. Στη συνέχεια, δυναμώνουμε σταδιακά τη ταχύτητα και χτυπάμε για 8–10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει κατάλευκη, αφράτη κρέμα.
  3. Ενδιάμεσα, σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου με μια μαλακή σπάτουλα.
  4. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθούν πλήρως.
  5. Έπειτα ρίχνουμε ολόκληρο το αυγό και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί τελείως.
  6. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 γεμάτες κουταλιές σούπας από το συνολικό αλεύρι.
  7. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  8. Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ, βάζοντας το εξάρτημα Κ (φτερό), και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.
  9. Προσθέτουμε εναλλάξ το χοντροκομμένο αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να έχει τη σωστή υφή. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι· η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, βουτυράτη, σαν μαλακή πλαστελίνη.
  10. Πριν ξεκινήσουμε το πλάσιμο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C με αέρα.
  11. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης (περίπου 30 γρ.) και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που επιθυμούμε.
  12. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες αραιά μεταξύ τους σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  13. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C με αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να σκάσουν ελαφρά στην επιφάνεια και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  14. Συνεχίζουμε όμοια με τους υπόλοιπους κουραμπιέδες.
  15. Μόλις ψηθούν, τους αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά για περίπου 5 λεπτά, ώστε να μην απορροφήσουν υγρασία όταν τους πασπαλίσουμε με άχνη.

ΑΧΝΗ - ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΩΝ

  1. Κοσκινίζουμε πρώτα την άχνη ζάχαρη μαζί με τη βανίλια σε ένα μπολ.
  2. Στη συνέχεια, κοσκινίζουμε σταδιακά άφθονη άχνη μέσα σε ένα ταψί, ώστε να δημιουργηθεί παχιά στρώση ζάχαρης άχνης στον πάτο.
  3. Τοποθετούμε επάνω στην άχνη τους κουραμπιέδες όσο είναι ακόμη ζεστοί, αλλά όχι καυτοί.
    Τους πασπαλίζουμε ξανά γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη.
  4. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν εντελώς, χωρίς να τους μετακινήσουμε, γιατί όσο είναι ζεστοί διαλύονται εύκολα.
  5. Μόλις κρυώσουν, τους μεταφέρουμε σε πιατέλα, τοποθετώντας τους σειρά–σειρά, και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη για πλούσιο, λευκό αποτέλεσμα.

Tips

  • Είναι προτιμότερο να ψήνετε ένα ταψί κάθε φορά. Αν ψήσετε δύο ταψιά ταυτόχρονα, καλό είναι να ανεβοκατεβάσετε τη θέση τους στα μισά του χρόνου, ώστε να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Χτυπήστε καλά το βούτυρο για 8–10 λεπτά, μέχρι να γίνει κατάλευκη κρέμα. Είναι το πιο σημαντικό βήμα για κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα.

κουραμπιεδεσ - κουραμπιεδεσ αργυρω = κουραμπιεδεσ συνταγη

Απόρρητο