Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη νηστίσιμη κρεμμυδόπιτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε φύλλο εμπορίου ή σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
- Καθαρίζουμε πρώτα και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια ή τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά καρέ.
- Τρίβουμε την πατάτα στον τρίφτη.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για περίπου 10 – 12 λεπτά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να πιει η γέμιση τα υγρά της.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι να γίνει νόστιμη και την τριμμένη πατάτα κι ανακατεύουμε.
- Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Στρώνουμε ακτινωτά σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα 36εκ, τα τρία χωριάτικα φύλλα αφού τα ραντίσουμε ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
- Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα κρούστας βάζουμε τα μισά φύλλα κάτω, προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Αδειάζουμε σε μια στρώση λεπτή την γέμιση να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου πάνω στην γέμιση.
- Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα στρώνοντας τα σουρωμένα – τσαλακωτά αφού τα ραντίσουμε ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
- Χαράζουμε την πίτα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα.
- Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180ºC στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.
- Αφού βγάλουμε την πίτα την αφήνουμε να σταθεί για 15′ έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νηστίσιμο τυρί στη γέμιση.
Tips
- Είναι σημαντικό να λαδώνουμε τα φύλλα ενδιάμεσα κατά το στρώσιμο στο ταψί.