Μια αλλιώτικη και πεντανόστιμη κρεμμυδόπιτα, με αφράτο τριφτό φύλλο και γέμιση που ξετρελαίνει. Με τη δροσιά του γιαουρτιού να κάνει αντίθεση με τη...

Μια αλλιώτικη και πεντανόστιμη κρεμμυδόπιτα, με αφράτο τριφτό φύλλο και γέμιση που ξετρελαίνει. Με τη δροσιά του γιαουρτιού να κάνει αντίθεση με τη νοστιμιά του τυριού και τη γλύκα του κρεμμυδιού.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
21

Για την κρεμμυδοτυρόπιτα

  • 300 γρ. κεφαλοτύρι (τριμμένο)
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 1 μεγάλη πατάτα (τριμμένη σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 αυγά
  • 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν

Για το σπιτικό φύλλο

  • 340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κομμάτια
  • 2-2½ κ.σ. νερό κρύο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Φτιάχνουμε πρώτα το σπιτικό φύλλο.

    Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο του μίξερ με τα μαχαίρια (κόφτες).

    Ρίχνουμε το κρύο βούτυρο σε κομμάτια και δουλεύουμε το μίξερ για μισό λεπτό.

    Το μείγμα θα έχει γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

    Προσθέτουμε 1 κουταλιά νερό και θέτουμε το μίξερ σε λειτουργία.

    Προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά νερό και ξαναθέτουμε το μίξερ σε λειτουργία.

    Αν χρειαστεί, προσθέτουμε την υπόλοιπη 1/2 κ.σ. νερό, πάντα με το μίξερ σε λειτουργία.

    Όταν η ζύμη ενωθεί σε μία μάζα, τη μαζεύουμε, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε 15 λεπτά στο ψυγείο.

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα για περίπου 10 λεπτά.

    Πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να κρυώσουν.

    Τ’ αδειάζουμε σε μπολ.

    Προσθέτουμε το τυρί, την τριμμένη πατάτα, τα αυγά χτυπημένα, το γιαούρτι και το καγιέν.

    Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.

    Λαδώνουμε φόρμα ή ταψάκι 25 εκ.

    Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, το ένα μέρος λίγο μεγαλύτερο.

    Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, το στρώνουμε, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.

    Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν.

    Τρυπάμε εδώ κι εκεί την πίτα.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά ώσπου να ροδίσει το φύλλο.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται