Τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με το τραγανό ψωμί και το μαστιχωτό τυρί στην επιφάνεια την κάνουν ακαταμάχητη. Οικονομική, εύκολη, πλούσια σε γεύση και...

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με το τραγανό ψωμί και το μαστιχωτό τυρί στην επιφάνεια την κάνουν ακαταμάχητη. Οικονομική, εύκολη, πλούσια σε γεύση και νοστιμιά.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 1 κιλό κρεμμύδια (5-6 μεγάλα-κομμενα σε λεπτές φέτες)
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ βούτυρο αγελάδος
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 .300 ml ζεστό ζωμό κρέατος
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το τελείωμα
  • 5-6 φέτες από μπαγκέτα (λεπτές)
  • 2/3 φλ. τριμμένη γραβιέρα
  • λίγο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κρεμμυδόσουπα Γαλλική

    Ξεκινάμε πάντα με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.

    Διαλέγουμε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην πάρουν σχεδόν καθόλου χρώμα στην αρχή, ανακατεύοντάς τα τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Περίπου για 15΄.

    Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας τακτικά, για 10-15′ επιπλέον, μέχρι να πάρουν τα κρεμμύδια ένα σκούρο χρυσό χρώμα.

    Τότε, πασπαλίζουμε με 2-3 πρέζες ζάχαρη και συνεχίζουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας για 10′ μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

    Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 1′ να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το κρασί τρίβοντας καλά την βάση της κατσαρόλας να ντεγκλασάρει.

    Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι. Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό κρέατος και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κρεμμυδόσουπα και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄.

    Αφαιρούμε τα βότανα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Διατηρούμε την κρεμμυδόσουπα ζεστή σε πολύ χαμηλή φωτιά και ετοιμαζόμαστε να σερβίρουμε.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200º C. Σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αραδιάζουμε τις λεπτές φέτες ψωμιού. Αλείφουμε με πινέλο λίγο ελαιόλαδο. 

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 º C στον αέρα, για περίπου 6-7΄ να γίνουν τραγανές. Τις πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα, τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά να λιώσει το τυρί.

    Σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε μπολ και γαρνίρουμε μια μια φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα και λιωμένη γραβιέρα.

    Κλασικά η παραδοσιακή γαλλική συνταγή κρεμμυδόσουπα σερβίρεται ως εξής: Iσομοιράζεται σε 5-6 πυρίμαχα μπολ. Τα βάζουμε όλα μαζί πάνω σε σχάρα ή σε ταψί. Βάζουμε σε κάθε μπολ στην επιφάνεια της κρεμμυδόσουπας, από 1 φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα.

    Πασπαλίζουμε μπόλικη γραβιέρα και βάζουμε στον φούρνο στους 200º C  για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρεται αχνιστή!

    Μυστικά

    Είναι πολύ σημαντικό, αντί για νερό ή ζωμό λαχανικών να χρησιμοποιήσετε ζωμό κρέατος ή μισό μισό κρέατος και κότας. Η νοστιμιά και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

    Κρεμμύδια μπορείτε να βάλετε λευκά ή κόκκινα, ανάλογα και με τι προτιμάτε. Το χρώμα της κρεμμυδόσουπας θα γίνει λίγο πιο σκούρο με τα κόκκινα.

    Προτιμήστε μια παλαιωμένη πικάντικη γραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη για το τελείωμα της κρεμμυδόσουπας στο φούρνο.

    Για να έχει την τέλεια γεύση και υφή η κρεμμυδόσουπα, είναι πολύ σημαντικό να καραμελώσετε τα κρεμμύδια καλά πριν φτιάξετε τη σούπα. Δηλαδή ο μισός χρόνος της συνταγής αφορά στο σωστό καραμέλωμα των κρεμμυδιών.

    Γι’ αυτό, η χαμηλή φωτιά και λίγη υπομονή για να καραμελώσουν σωστά χωρίς να μαυρίσουν, είναι απαραίτητη.

    Όταν λέμε καραμελώνουμε τα κρεμμύδια, σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους και να έρθουν στη σωστή θερμοκρασία χωρίς να πάρουν χρώμα αλλά να αποβάλουν τα σάκχαρα τους.

    Ποτέ μη βράζετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα εξατμιστούν όλα τα υγρά και δεν θα μείνει καθόλου στην κατσαρόλα. Πρέπει δηλαδή από την ώρα που μπαίνει ο ζεστός ζωμός απλά να σιγοβράζει χωρίς έντονο κοχλασμό.

    Μπορείτε να ετοιμάσετε την κρεμμυδόσουπα από πριν και απλά τελευταία στιγμή πριν σερβίρετε, να τη γκρατινάρετε στο φούρνο.

    Απολαύστε τη ζεστή με ένα ποτήρι κρασί. Δεν είναι τυχαίο που η γαλλική αυτή συνταγή είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο!

    Δείτε επίσης τη συνταγή μου για να φτιάξετε την ωραιότερη γαλλική μπαγκέτα με τα χεράκια σας.

    Μετά τη γαλλική κρεμμυδόσουπα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στην παρακάτω φανταστική συνταγή:

    μοσχάρι σούπα - κρεατόσουπα - μοσχαρόσουπα - μοσχάρι σούπα - σούπα μοσχάρι - βραστό μοσχάρι - μοσχάρι βραστό - κρεατόσουπα με λαχανικά - μοσχάρι βραστό της γιαγιάς - κρεατόσουπα στη χύτρα - παραδοσιακή κρεατόσουπα
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται