• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
7
  • 200 γραμμ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 150 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 50 γραμμ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
  • 2-3 κ.σ. νερό
  • Για τη γέμιση
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 400 γραμμ. κρεμώδες τυρί (κατίκι ή τσαλαφούτι ή ξινομυζήθρα ή άλλο τυρί κρέμα)
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό πατάτες φρέσκες καθαρισμένες ή κομμένες σε λεπτές φέτες στον κόφτη που κόβουμε το λάχανο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κρεµμυδοπατατόπιτα

    Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε το βούτυρο και με τ’ ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα.

    Προσθέτουμε το τυρί και λίγο λίγο το νερό, ανακατεύοντας τη ζύμη με τη λάμα ενός μαχαιριού.

    Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.

    Σ’ ένα μπολ βάζουμε το κρεμώδες τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι κατά βούληση.

    Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.

    Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι 23 εκατοστών ή σε ταρτιέρα και αρχίζουμε να κάνουμε στρώσεις λεπτοκομμένης πατάτας, σκορπίζοντας λίγο μείγμα τυριού εδώ κι εκεί.

    Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

    Αλείφουμε με λίγο γάλα το χείλος της ζύμης.

    Ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο και καλύπτουμε την πίτα.

    Τσιμπάμε τις ενώσεις του επάνω και κάτω ζυμαριού με τα χέρια να κολλήσουν.

    Αλείφουμε με λίγο γάλα την πίτα και ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά στους 180° C, πάντα σε προθερμασμένο φούρνο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται