Κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια. Εύκολη συνταγή κριθαρότο με την τεχνική του ιταλικού ριζότο.

Κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια. Εύκολη συνταγή κριθαρότο με την τεχνική του ιταλικού ριζότο.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
358

Για το κριθαρότο με κοτόπουλο

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 6 ασπρομανίταρα μεγάλα (κομμένα σε φέτες)
  • 350 γρ. κριθαράκι χονδρό
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 lt ζωμό κότας (ζεστό)
  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο)
  • Ψητά ντοματίνια προαιρετικά
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι (ή σχινόπρασο ψιλοκομμένο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Τριμμένη ώριμη γραβιέρα για το σερβίρισμα
  • 1 κομμάτι κρύο βούτυρο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το κριθαρότο με κοτόπουλο

    Ζεσταίνουμε πρώτα το μισό από το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.

    Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.

    Σοτάρουμε για 2 λεπτά.

    Τα βγάζουμε σε πιάτο.

    Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.

    Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να αδιαβροχοποιηθεί, να βγάλει το γήινο άρωμά του.

    Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας.

    Προσθέτουμε τα ντοματίνια.

    Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο.

    Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον.

    Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.

    Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.

    Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο.

    Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι.

    Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente.

    Όταν φτιάχνω αυτό το πιάτο στο σπίτι μου, στα τελευταία λεπτά του βρασμού ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

    Εναλλακτικά προσθέτω 1 κουταλιά κρύο βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύω εκτός φωτιάς στο κέντρο του τηγανιού, να λιώσει το βούτυρο και να χυλώσει το κριθαρότο.

    Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.

    Σερβίρουμε αμέσως όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό.

    Προσέξτε γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του, μαλακώνει πολύ και στεγνώνει και χάνει τη μαγεία του.

    Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για το κριθαρότο και τα 4 βασικά βήματα που ακολουθούμε για την παρασκευή του.

    Τι άλλη συνταγή με κοτόπουλο θα φτιάξεις;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για κάθε είδος μαγειρέματος
    Μαθαίνω για:
    Μυστικά για : Φαγητα με ρυζι και με ζυμαρικα
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται