Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Για τα κρητικά κόλυβα μουσκεύουμε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ με μπόλικο νερό.
- Το ξεπλένουμε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε κρύο νερό κι αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να λιώσει.
- Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε λίγο αλάτι στο νερό.
- Το στραγγίζουμε πολύ καλά και το σκορπάμε πάνω σε καθαρό πανί, απλωτά, ώστε να στεγνώσει τελείως για μερικές ώρες.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεσμένο σουσάμι, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και την κανέλα.
- Στήνουμε τα κρητικά κόλυβα σε στρώσεις σε ατομικά μπολ.
- Βάζουμε λίγη άχνη ζάχαρη στο μπολ, προσθέτουμε 1 κουταλιά «πατούδο», δηλαδή ψημένο κι αλεσμένο σε σκόνη ρεβίθι.
- Προσθέτουμε μια κουταλιά σουσάμι, αμύγδαλο, κανέλα και καλύπτουμε με 1 γεμάτη κουταλιά βρασμένο στεγνό σιτάρι.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια με το κουτάλι.
- Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο, σταφίδες και ρόδι.
- Όμοια φτιάχνουμε όλα τα μπολ.
- Με τον τρόπο αυτό, κατά τον οποίο δεν έρχεται σε επαφή η ζάχαρη με το σιτάρι λόγω των ενδιάμεσων στρώσεων ρεβιθιού και καρπών, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μια νύχτα στο ψυγείο χωρίς να αλλοιωθούν.
- Διατηρούμε τα κρητικά κόλυβα στο ψυγείο σκεπασμένα.
- Ευχαριστούμε όλες τις γυναίκες από τον συνεταιρισμό «Η Κρουσανιώτισσα» στον Κρουσώνα Ηρακλείου, για την φιλοξενία και την διάδοση των παραδοσιακών συνταγών της Κρήτης.