Κρητικά κόλυβα

Στον γυναικείο συνεταιρισμό η Κρουσανιώτισσα, στον Κρουσώνα Ηρακλείου, φτιάξαμε κρητικά κόλυβα. Παραδοσιακή συνταγή διαφορετική από όσες γνωρίζουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς τα σερβίρουν και ως πανυγηρικά ή εορταστικά κόλυβα σε ατομικά μπολ.

Εύκολη
1:00

25

15 λεπτά

30 λεπτά

κολυβα κρητικα - κολυβα κρητησ - κρητικα κολυβα

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Για τα κρητικά κόλυβα μουσκεύουμε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ με μπόλικο νερό.
  2. Το ξεπλένουμε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε κρύο νερό κι αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να λιώσει.
  4. Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε λίγο αλάτι στο νερό.
  5. Το στραγγίζουμε πολύ καλά και το σκορπάμε πάνω σε καθαρό πανί, απλωτά, ώστε να στεγνώσει τελείως για μερικές ώρες.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεσμένο σουσάμι, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και την κανέλα.
  7. Στήνουμε τα κρητικά κόλυβα σε στρώσεις σε ατομικά μπολ.
  8. Βάζουμε λίγη άχνη ζάχαρη στο μπολ, προσθέτουμε 1 κουταλιά «πατούδο», δηλαδή ψημένο κι αλεσμένο σε σκόνη ρεβίθι.
  9. Προσθέτουμε μια κουταλιά σουσάμι, αμύγδαλο, κανέλα και καλύπτουμε με 1 γεμάτη κουταλιά βρασμένο στεγνό σιτάρι.
  10. Ισιώνουμε την επιφάνεια με το κουτάλι.
  11. Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο, σταφίδες και ρόδι.
  12. Όμοια φτιάχνουμε όλα τα μπολ.
  13. Με τον τρόπο αυτό, κατά τον οποίο δεν έρχεται σε επαφή η ζάχαρη με το σιτάρι λόγω των ενδιάμεσων στρώσεων ρεβιθιού και καρπών, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μια νύχτα στο ψυγείο χωρίς να αλλοιωθούν.
  14. Διατηρούμε τα κρητικά κόλυβα στο ψυγείο σκεπασμένα.
  • Ευχαριστούμε όλες τις γυναίκες από τον συνεταιρισμό «Η Κρουσανιώτισσα» στον Κρουσώνα Ηρακλείου, για την φιλοξενία και την διάδοση των παραδοσιακών συνταγών της Κρήτης.
Απόρρητο