Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ χειρός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Φτιάχνουμε μια ντελικάτη ζύμη με αυγά.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ούζο, το λάδι και το αλάτι.
- Τα χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι περίπου 1,5 με 2 φλυτζάνια.
- Ζυμώνουμε μέχρι να είναι σχετικά σφιχτή η ζύμη και σταθερή αλλά να ξεκολλάει από τα χέρια και να πλάθεται.
- Τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού.
- Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο είτε στη μηχανή ζυμαρικών ή στο χέρι πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι.
- Ακουμπάμε το ανοιγμένο λεπτό πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο.
- Αφού τα ανοίξουμε όλα σε μακρόστενα λεπτά κομμάτια πάμε για τηγάνισμα.
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
- Με τη βοήθεια μιας πιρούνας γυρίζουμε κάθε φύλλο στριφτά.
- Τηγανίζουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
- Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να τα τηγανίσουμε όλα.
ΣΙΡΟΠΙ
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το λεμόνι, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε.
- Μελώνουμε τα παραδοσιακά ξεροτήγανα στο ζεστό σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα.
- Διατηρούνται πολύ καιρό μελωμένα και τραγανά και ξεμυαλίζουν όποιον τα δοκιμάζει.
- Ευχαριστούμε πολύ το σύλλογο γυναικών Λειψών που μοιράστηκε τη παραδοσιακή συνταγή μαζί μας.
