Για τα ξεροτήγανα
Φτιάχνουμε μια ντελικάτη ζύμη με αυγά.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ούζο, το λάδι και το αλάτι.
Τα χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι περίπου 1,5 με 2 φλ.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι σχετικά σφιχτή και σταθερή αλλά να ξεκολλάει από τα χέρια και να πλάθεται. Κάτι σαν την ζύμη των ζυμαρικών.
Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 30 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού.
Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο είτε στη μηχανή ζυμαρικών ή στο χέρι πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι.
Ακουμπάμε το ανοιγμένο λεπτό φύλλο πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο.
Αφού τα ανοίξουμε όλα σε μακρόστενα λεπτά φύλλα πάμε για τηγάνισμα.
Με τη βοήθεια μιας πηρούνας γυρίζουμε κάθε φύλλο στριφτά σαν δίπλα μεγάλη.
Τηγανίζουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να τα τηγανίσουμε όλα.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε το λεμόνι, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε.
Στο ζεστό σιρόπι μαλώνουμε τα παραδοσιακά ξεροτήγανα των Λειψών.
Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Διατηρούνται πολύ καιρό μελωμένα και τραγανά και ξεμυαλίζουν όποιον τα δοκιμάζει.

Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Κ. Μαρία και την ευχαριστούμε πολύ.
Μυστικό για αφράτα ξεροτήγανα
Μην βάζετε πολύ αλεύρι στο άνοιγμα του φύλλου για να παραμείνουν αφράτα τραγανά κι αέρινα.