Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και πλούσια κρέμα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του χειμώνα, με άρωμα μανούλας! Περιχύστε από πάνω αυγολέμονο και απογειώστε το φαγητό σας.

Μεσαία
1:00

8

30 λεπτά

30 λεπτά

λαχανοντολμαδεσ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Video

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι.
  2. Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Φροντίζουμε το νερό να μισο-σκεπάζει το λάχανο.
  3. Το βράζουμε για 7-10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Κατάλληλο είναι το ρύζι Καρολίνα.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ.
  3. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
  4. Προσθέτουμε το νερό και το χυμό λεμονιού.
  5. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
  6. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε.
  7. Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα, φέτες κρεμμυδιού και κομμάτια καρότου.
  8. Τους τοποθετούμε επάνω στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
  9. Τους περιχύνουμε με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.
  10. Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  11. Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε.
  12. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  13. Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.

ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

  1. Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών.
  2. Ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα.
  3. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.
  4. Για πιο παχύρρευστη αυγολέμονο, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

ΚΡΕΜΑ

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ψηθεί.
  3. Σιγά σιγά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
  4. Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το χυμό λεμονιού και λίγο άνηθο.
  5. Τους σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.
Απόρρητο