• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
86
  • 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 40-50 ml χυμό από λεμόνι
  • αλάτι κατά βούληση
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το λαδολέμονο

    Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο το λεμόνι και προαιρετικά λίγο αλάτι.

    Το πιο κλασικό και απλό λαδολέμονο είναι αυτό που έχει αναλογίες 1:3.  Δηλαδή 1 μέρος χυμό λεμονιού και 3 μέρη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το αλάτι είναι προαιρετικό.

    Γενικά αν πρόκειται να βάλετε λαδολέμονο σε ένα πολύ λιπαρό ψάρι, μπορείτε να αυξήσετε την αναλογία λεμονιού ώστε να υπάρξει ισορροπία στο γευστικό αποτέλεσμα. Είναι καθαρά θέμα γούστου και μόνο.

    Λαδολέμονο ρευστό και λαδολέμονο κρέμα

    Αν προτιμάτε ρευστό λαδολέμονο, ανακατέψτε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγο το ελαιόλαδο με το λεμόνι. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει έντονο το χρώμα του ελαιολάδου κι αν αυτό είναι αγουρέλαιο θα βγει καταπράσινο. Η πυκνότητα του θα είναι αραιή.

    Αν το προτιμάτε πιο δεμένο ή κρέμα, τότε βάλτε τα υλικά σε ένα βαζάκι, σφραγίστε με καπάκι και χτυπήστε δυνατά. Εναλλακτικά, χτυπήστε με το ραβδομπλέντερ για πιο κρεμώδη υφή. Το κλασικό λαδολέμονο θα αποκτήσει υφή παχιάς κρέμας και ανοιχτόχρωμο χρώμα.

    Το ιδανικό λάδι για τη σως λαδολέμονο

    Το πιο βασικό είναι να επιλέξετε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Ιδανικό για εμένα είναι το αγουρέλαιο το οποίο είναι ιδανικό για τη σάλτσα λαδολέμονο. Οι πικάντικες νότες του αγουρέλαιου, η ελαφριά πίκρα και όλη η μεστή γεύση της άγουρης δίνουν μοναδικά χαρακτηριστικά σε αυτό το υλικό. Μπορεί να απογειώσει όταν το προσθέσεις ωμό, κάθε μορφής συνταγή, λίγο πριν το σερβίρισμα. Το χρώμα του λαδολέμονου σε αυτή την περίπτωση θα βγει έντονο λόγω του έντονου χρώματος του λαδιού.

    Το ιδανικό λεμόνι για λαδολέμονο

    Ο χυμός λεμονιού μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει το απλό κλασικό λαδολέμονο καθώς και το πολύτιμο θαλασσινό που θα περιχύσουμε με αυτό. Πολλές φορές τα λεμόνια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι καλογυαλισμένα κατακίτρινα και ζηλευτά έχουν ταξιδέψει από πολύ μακριά, έχουν σταθεί για μήνες σε ψυγεία συντήρησης, με αποτέλεσμα το λαδολέμονο να πάρει μια γεύση ψυγείου και πολυκαιρίας και ενίοτε να έχει το λεμόνι επίγευση παραγινομένου λεμονιού με ελαφριές νότες αποσύνθεσης.

    Πιστέψτε με, αυτό μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το γεύμα που θα σερβίρετε. Επίσης τα λεμονιά εισαγωγής δεν έχουν τα αρώματα ούτε και την οξύτητα του φρέσκου ντόπιου ελληνικού λεμονιού. Γι αυτό καλά θα κάνετε πριν φτιάξετε οτιδήποτε, να ελέγξετε καταρχήν την γεύση και την οξύτητα του λεμονιού και αναλόγως να πράξετε.

    Πως διαλέγω λεμόνια;

    Για να καταλάβετε ποια είναι τα ελληνικά λεμόνια και κατ’ επέκταση τα ιδανικά για να αγοράσετε για τα φαγητά σας, πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω.

    Τα ντόπια ελληνικά λεμόνια είναι συνήθως με κιτρινοπράσινο χρώμα. Η εξωτερική τους εμφάνιση είναι λίγο πιο άγρια από τα εισαγόμενα, δεν είναι τόσο λεία δηλαδή στην αφή τους. Αν τρίψετε τη φλούδα τους ελαφρά με το χέρι θα αιθέρια έλαια του λεμονιού θα σας τρελάνουν και θα διαρκέσει πολύ αυτό το άρωμα.

    Όταν τα αγγίζετε με το χέρι θα πρέπει να είναι σκληρά χωρίς επαναφορά.

    Όταν κόψετε το λεμόνι θα δείτε ότι δεν έχει πολύ χυμό αλλά αυτός ο χυμός έχει την ιδανική οξύτητα και το άρωμα του είναι μοναδικό. Η αναλογία που σας έδωσα στην συνταγή είναι φτιαγμένη βάση αυτής την ποιότητας λεμονιών.

    Αντίθετα τα λεμόνια εισαγωγής είναι κατακίτρινα συνήθως με πορτοκαλί-κροκί νότες, είναι λεία στην αφή τους χωρίς σχεδόν καθόλου πόρους, με πολύ λεπτή φλούδα και όταν τρίψετε με το δάχτυλο δεν θα νιώσετε αυτή την φρεσκάδα του λεμονιού που σε ξετρελαίνει. Επίσης ενίοτε μια βαριά μυρωδιά πολυκαιρίας θα είναι πολύ δυσάρεστη όταν ξύσετε ελαφρά τη φλούδα.

    Η φλούδας τους είναι πολύ λεία, καλογυαλισμένη και λαχταριστή, αλλά το εσωτερικό με το εξωτερικό του λεμονιού δεν συμβαδίζουν σε ποιότητα άρωμα και γεύση. Επίσης, σε αντίθεση με τα εγχώρια λεμόνια αυτά που εισάγονται στη χώρα μας είναι πολύ ζουμερά κι έχουν πολλά κουκούτσια συγκριτικά με τα ελληνικά. Γι’ αυτό δοκιμάστε τα πριν τα χρησιμοποιήσετε.

    Για να πάρετε όσο περισσότερο χυμό μπορείτε από το λεμόνι πριν το στύψετε κυλώντας το αρκετές φορές στον πάγκο σας με τις πελάτες να μαλακώσει και να βγάλει όλο το χυμό του στο στύψιμο.

    Λαδολέμονο με παραλλαγές

    Αν θέλετε να δώσετε γεύσεις στο λαδολέμονο μπορείτε να προσθέσετε μουστάρδα σε σκόνη ή κρέμα μουστάρδας.

    Ταμπάσκο, ρίγανη, μαϊντανό, θυμάρι, δεντρολίβανο, σχοινόπρασο, ξύσμα λεμονιού ή εσπερειδοειδών, ψιλοκομμενη κάπαρη, ψιλοκομμένο τσίλι, μελάνι σουπιάς, αχινούς.

    Γενικά μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα λαδολέμονο ό,τι από τα παραπάνω σας αρέσει.

    Γευστική Συμβουλή

    Συμβουλή μου στο λαδολέμονο που πρόκειται να μπει σε ένα ολόφρεσκο ψάρι ή θαλασσινό, εκτός από πολύ καλό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού μην βάλετε τίποτε άλλο. Το θαλασσινό πρέπει να αναδείξει την φρεσκάδα της γεύσης τους χωρίς πολλές προσθήκες υλικών.

    Συντήρηση λαδολέμονου

    Αν έχετε τραπέζι και σας περισσέψει λαδολέμονο φυλάξτε στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο για επόμενη χρήση. Πριν τη χρήση ανακινείς τα καλά το λαδολέμονο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται