Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
Video
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.
- Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
- Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.
- Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.
- Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει.
- Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα.
- Την βγάζουμε στον πάγκο.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο.
- Την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.
- Πλάθουμε με τα δάχτυλα, ανοίγοντας στο γνωστο σχημα, μεσα σε λαδωμένο ταψί.
- Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την ζυμη στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της.
- Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι.
- Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στην επιφανεια.
- Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη.
- Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 έως 45 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
- Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί.
- Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα.
- Ετοιμάζουμε και τα 2 τεμαχια με τον ίδιο τρόπο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ο χρονος ψησιματος ειναι γυρω στα 30 λεπτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε με λίγο νερό για να γυαλίσουν.
- Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
- Χωρίς ζύμωμα
- Χωρίς ζύμωμα βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ανακατέψτε με ένα κουτάλι να μαζευτούν τα υλικά σε μπάλα ζύμης.
- Λαδώστε ένα μπολ και βάλτε μέσα τη ζύμη.
- Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι.
- Κλείστε αεροστεγώς το μπολ και αφήστε το για μια νύχτα στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα αφήστε το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στο πάγκο για 30 λεπτά.
- Με ταχίνι
- Αντικαθιστούμε το λάδι με 2 γεμάτες κ.σ. ταχίνι.