Για τον κιμά
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (κρατάμε 2-3 κουταλιές) και ροδίζουμε τον κιμά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα.
Σοτάρουμε για 3 με 4 λεπτά, προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Για το λαχανόρυζο
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
Σοτάρουμε τη σεληνόριζα και το λάχανο για 3 με 4 λεπτά.
Τα προσθέτουμε στον κιμά, προσθέτουμε και τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά το λαχανόρυζο.
Τέλος, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τα βότανα, άνηθο και μαϊντανό.
Αφήνουμε το λαχανόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά, σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.
Για το σερβίρισμα
Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.
Διαβάστε επίσης όλα τα μυστικά μου, για τη σωστή επιλογή, τη συντήρηση και το μαγείρεμα του κιμά.