Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα, και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κολοκύθα και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μέλι, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (προσοχή, γιατί αφρίζει) και προσθέτουμε αμέσως το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 160°C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να σταθεροποιηθεί.
- Ανακαλύψτε περισσότερες φανταστικές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου.
Tips
- Χρησιμοποιήστε ταψί Νο 32, ώστε η πίτα να βγει λεπτή και να ψηθεί σωστά. Το ύψος του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 εκ.
- Για εκδοχή χωρίς ζάχαρη, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με επιπλέον σταφίδες και λίγο παραπάνω μέλι, για φυσική γλύκα.
- Πασπαλίστε λίγο σουσάμι στον πάτο του ταψιού πριν ρίξετε το μείγμα – θα δώσει ωραία υφή και θα βοηθήσει στο ξεφόρμαρισμα.
- Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γυναικών Σίφνου “Το σμάρι”, που μοιράστηκε αυτή τη συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα.