Εκτέλεση
Για τα μακαρόνια φούρνου με κόκκινη σάλτσα, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τις προσθέτουμε στο κρεμμύδι, αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄.
Με τη ράβδο του μπλέντερ αλέθουμε την σάλτσα. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό στη σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε αλατισμένο νερό, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα βράζουμε και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Τα περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα ντομάτας και μία χούφτα τυρί τριμμένο.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ, απλώνουμε το 1/2 γιαούρτι. Στρώνουμε τα μισά ζυμαρικά, λίγη σάλτσα, τυρί τριμμένο και φέτες μοτσαρέλα.
Συνεχίζουμε σε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στην τελευταία στρώση πασπαλίζουμε βασιλικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 20΄ λεπτά, να λιώσει το τυρί.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Άλλος ένα τρόπος για να προσαρμόσετε τα ζυμαρικά στο διαιτολόγιο σας ακόμα κι αν είναι απώλειας βάρους. Η αγαπημένη όλων μακαρονάδα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να «κρύψετε» τρόφιμα (πχ λαχανικά) που δεν τρώνε τα παιδιά σας. Η συγκεκριμένη σάλτσα λαχανικών συνιστά μια τέτοια πρόταση. Ο συνδυασμός των λαχανικών, εκτός της γευστικής υπεροχής που προσφέρει, μεγαλώνει και τη θρεπτική αξία του πιάτου. Η παρμεζάνα, το γιαούρτι και το ανθότυρο προσφέρουν πρωτεΐνη στο γεύμα κάνοντας μια πολύ καλή ισορροπημένη διατροφικά επιλογή. «
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.