Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο κιμάς με τα μακαρόνια είναι αγαπημένος συνδυασμός για μικρούς & μεγάλους! Ένα φαγητό με αρώματα γιαγιάς και σπιτιού....

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο κιμάς με τα μακαρόνια είναι αγαπημένος συνδυασμός για μικρούς & μεγάλους! Ένα φαγητό με αρώματα γιαγιάς και σπιτιού.

  • προετοιμασία 1 ώρα & 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
1778

Για τα μακαρόνια με κιμά

  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο (περασμένο 1 φορά στην μηχανή)
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)
  • 2 καρότα μέτρια (ψιλοτριμμένα)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα στο χυμό τους
  • 2 1/2 φλ. ζωμό κρέατος (ζεστό ή νερό)
  • 1-2 δαφνόφυλλα
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1-2 κλων. μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Για τα μακαρόνια
  • 1 1/2 συσκ. μακαρόνια (σπαγγέτι Νο5) ή ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Μπόλικο κεφαλοτύρι (ψιλοτριμμένο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Από τα πιο καθημερινά φαγητά που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους και θυμίζουν τις συνταγές της γιαγιάς. Για τους μακαρονάδες και όχι μόνο, τα μακαρόνια με κιμά είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά. Εύκολη συνταγή για όλες τις ώρες μαζί με τα μυστικά της Αργυρώς για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα μακαρόνια με κιμά που φάγατε ποτέ. Ένα πιάτο δεν είναι ποτέ αρκετό για αυτό φτιάξτε μπόλικα! 

    Μακαρόνια με κιμά αξεπέραστα

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά για 7 με 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

    Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.

    Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του.

    Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο.

    Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3 με 4 λεπτά να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.

    Ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.

    Αφήνουμε να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.

    Συνεχίζοντας, πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ.

    Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και έτσι φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματά του.

    Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε στον κιμά.

    Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Πρέπει να σφραγίσουν καλά στο χείλος της κατσαρόλας και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.

    Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα μπαχαρικά και τα κλωνάρια μαϊντανού για τα μακαρόνια με κιμά.

    Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη.

    Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.

    Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι.

    Μυστικά

    Βασική προϋπόθεση είναι να σιγοβράζει ο κιμάς και να είναι καλά σκεπασμένη η κατσαρόλα, ώστε να ανακυκλώνονται τα υγρά και να μην εξατμίζονται.

    Χρειαζόμαστε κιμά με πλούσια σάλτσα και όχι στεγνό κιμά για κάποια γέμιση.

    Επιβάλλεται τακτικό ανακάτεμα κατά το ρόδισμα του κιμά, αλλά όχι συνεχές.

    Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 7 με 8 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα ο κιμάς.

    Σβήνουμε με κονιάκ για πιο πολύ νοστιμιά.

    Όταν βράσουμε τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε απλά.

    Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μέχρι να σερβίρουμε.

    Ποτέ όμως δεν κρυώνουμε τα μακαρόνια σε νερό, γιατί γίνονται άγευστα.

    Εκτός αν πρόκειται να φτιάξετε μακαρονοσαλάτα, όπου επιβάλετε να τα περάσετε από κρύο νερό για μην κολλάνε μεταξύ τους.

    Εγώ σας προτείνω να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα κιμά, ειδικά αν εργάζεστε, και την υπόλοιπη που θα μείνει να την μοιράσετε σε μερίδες στην κατάψυξη.

    Η σάλτσα κιμά είναι από τις βασικές παρασκευές της κουζίνας μας κι αποτελεί απαραίτητο συστατικό στις περισσότερες συνταγές.

    Επίσης, να σας πω ότι όταν βιάζομαι και δεν έχω χρόνο, επιταχύνω το μαγείρεμα της σάλτσας κιμά γιατί εκ των πραγμάτων μπορεί να γίνει και γρηγορότερα.

    Το σιγανό μαγείρεμα όμως μελώνει και δένει σωστά τα υλικά με τέλειο, γευστικά, αποτέλεσμα.

    Προτεινόμενα κομμάτια μοσχαριού για μαγειρεμένο κιμά είναι συνδυασμός κιλότο – ελιά – σπάλα.

    Να ζητάτε από τον κρεοπώλη σας ο κιμάς να κόβεται μια φορά στη μηχανή του κιμά.

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Τι άλλο φτιάχνεις με σάλτσα κιμά;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται