Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας (Ναπολιτάνα)

Μακαρόνια με σάλτσα από πομοντόρια, βασιλικό και σκόρδο. Απλή, αυθεντική ιταλική γεύση με πλούσιο άρωμα. Η σάλτσα ναπολιτάνα είναι ιδανική και για κεφτέδες ή πίτσα.

Εύκολη
0:55

4 μερίδες

10 λεπτά

45 λεπτά

μακαρονια με σαλτσα - ναπολιτανα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Η αγαπημένη όλων μακαρονάδα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για «κρύψετε» τρόφιμα (πχ λαχανικά) που δεν τρώνε τα παιδιά σας. Η συγκεκριμένη σάλτσα λαχανικών συνιστά μια τέτοια πρόταση. Ο συνδυασμός των λαχανικών, εκτός της γευστικής υπεροχής που προσφέρει, μεγαλώνει και τη θρεπτική αξία του πιάτου. Επιπλέον, το συγκεκριμένο γεύμα συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α των λαχανικών της συνταγής δρα προστατευτικά στον βλεννογόνο των ματιών, των πνευμόνων, του εντέρου και των γεννητικών οργάνων, ο οποίος λειτουργεί ως φραγμός ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Συνδυάστε το με μία σαλάτα εποχής και απολαύστε ένα εξαιρετικό πιάτο.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Video

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε τα πομοντόρια με τα χέρια μέσα σε ένα μπολ, κρατώντας και όλο τον χυμό τους.
  2. Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες ντομάτες (στην εποχή τους), τις αποφλοιώνουμε και τις χαράζουμε σταυρωτά, τις βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Έπειτα, τις κόβουμε στη μέση και τις πιέζουμε ελαφρώς για να απομακρύνουμε τους σπόρους. Τις λιώνουμε με τα χέρια σε μπολ.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το σοτάρουμε ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Δεν θέλουμε να πάρει χρώμα, για να μη βαρύνει η σάλτσα.
  4. Σπάμε τις σκελίδες σκόρδου και τις προσθέτουμε στο λάδι. Τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αν θέλουμε, τις αφαιρούμε στη συνέχεια – διαφορετικά, τις αφήνουμε να λιώσουν κατά το μαγείρεμα.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες στην κατσαρόλα και τις πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα να λιώσουν περισσότερο.
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και, αν θέλουμε, ένα κομμάτι από το κοτσάνι του βασιλικού για άρωμα.
  7. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά. Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  8. Στο τέλος, η σάλτσα θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν σχεδόν πολτοποιηθεί.
  9. Ελέγχουμε τη γεύση και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα του βασιλικού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
  10. Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο, καλά αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία.
  11. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  12. Σερβίρουμε αμέσως τα μακαρόνια σε πιάτα, περιχύνουμε με έξτρα σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Tips

  • Για σάλτσα ναπολιτάνα χρησιμοποιήστε πομοντόρια – φρέσκα ή κονσέρβα. Έχουν λεπτή φλούδα, λίγα υγρά και πλούσια σάρκα, ιδανικά για σάλτσες. Αν δεν βρείτε καλές φρέσκες, προτιμήστε 2 κονσέρβες ή συνδυάστε 1 κονσέρβα με 800 γρ. φρέσκια ντομάτα.
  • Η ναπολιτάνα μπορεί να γίνει και μόνο με σκόρδο. Προσωπικά προτιμώ να προσθέτω και κρεμμύδι, γιατί προσφέρει φυσική γλύκα και ισορροπεί την οξύτητα της ντομάτας.
  • Ένα κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι στη σάλτσα κάνει μεγάλη διαφορά στη γεύση.
  • Ο βασιλικός προστίθεται πάντα στο τέλος, ώστε να διατηρήσει το άρωμά του.
  • Χρειάζεται χαμηλή φωτιά και χρόνο, μέχρι οι ντομάτες να λιώσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
  • Αν θέλετε πολύ λεία υφή, μπορείτε να την περάσετε από μύλο λαχανικών ή να τη λιώσετε με ραβδομπλέντερ. Ρίξτε τα βρασμένα ζυμαρικά απευθείας μέσα στη σάλτσα, ενώ ακόμα “στάζουν”. Το άμυλο που κρατάνε βοηθάει να δέσει καλύτερα η σάλτσα με τα ζυμαρικά!
Απόρρητο