Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Εκτέλεση
ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, και ροδίζουμε τον κιμά για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα και να ψηθεί.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και το καρότο, και αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, και ψήνουμε για 1 λεπτό.
- Τέλος, ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι
- Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα, ελάχιστο νερό, και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί και να πιεί όλα τα υγρά του.
- Θέλουμε να στεγνώσει καλά, θα χρειαστεί 30 λεπτά.
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι, και το βάζουμε με το γάλα, σε κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.
- Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
- Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα, και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Με την προσθήκη αβγών και τυριού σε αυτή τη σάλτσα μας δίνει τη σάλτσα Μορνέ και καταναλώνεται την ίδια μέρα..
- Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, αρκεί να είναι πολύ καλά σκεπασμένη.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε.
- Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και τον κιμά.
- Ανακατεύουμε καλά να ρουφήξουν τα ζυμαρικά.
- Λαδώνουμε μεγάλο ταψί 40 ή 42 εκατοστών, και απλώνουμε ακτινωτά, 7 φύλλα κρούστας, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
- Βάζουμε τα μισά ζυμαρικά, καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
- Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα.
- Σκεπάζουμε τη μακαρονόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.
- Χαράζουμε την επιφάνεια.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα να ροδίσει καλά.
- Τη σερβίρουμε ζεστή σαν κανονικό γεύμα.