Δεν είναι μια απλή πίτα. Είναι ένα κανονικό φαγητό. Ζύμη τραγανή σαν μπισκότο, με φανταστική γέμιση παστίτσιου. Παραμένει τραγανή και κρύα, αλλά είμαι...

Δεν είναι μια απλή πίτα. Είναι ένα κανονικό φαγητό. Ζύμη τραγανή σαν μπισκότο, με φανταστική γέμιση παστίτσιου. Παραμένει τραγανή και κρύα, αλλά είμαι σίγουρη, δεν θα προλάβει να κρυώσει γιατί είναι τέλεια ζεστή.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
27

Για τη μακαρονόπιτα σε φόρμα

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. φρυγανιά

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. πένες ή άλλο ζυμαρικό με τρύπα
  • 2 φλ. σάλτσα κιμά
  • 2 φλ. μπεσαμέλ
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη μακαρονόπιτα σε φόρμα

    Πρώτα βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τ’ αυγά (τα ολόκληρα και τον κρόκο), το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.

    Τα χτυπάμε όπως το κέικ.

    Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο) μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα.

    Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το αφήνουμε 15 λεπτά στο ψυγείο.

    Στο μεταξύ βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό 6 λεπτά και τα στραγγίζουμε.

    Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

    Ρίχνουμε μέσα το 1 φλ. σάλτσα κιμά, το 1 φλ. μπεσαμέλ και όλο το τυρί.

    Ανακατεύουμε καλά.

    Ανοίγουμε φύλλο με τα 2/3 της ζύμης και το στρώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα δαχτυλίδι ή ταψάκι 28 εκ. πασπαλισμένη με 1 κ.σ. φρυγανιά.

    Αδειάζουμε τη μισή γέμιση ζυμαρικών.

    Προσθέτουμε μία στρώση τον υπόλοιπο κιμά και μία στρώση την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

    Τελειώνουμε με την υπόλοιπη γέμιση ζυμαρικών.

    Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα.

    Ενώνουμε τις άκρες τσιμπώντας τες.

    Ψήνουμε τη μακαρονόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται