Συνταγή για σπιτική σφολιάτα από την Μακεδονία. Ιδανική για γλυκές και αλμυρές συνταγές.

Συνταγή για σπιτική σφολιάτα από την Μακεδονία. Ιδανική για γλυκές και αλμυρές συνταγές.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • αναμονή 30 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. φυτικό λάδι ή φυτικό μαγειρικό λίπος λιωμένο και κρύο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 3/4 φλ. χλιαρό νερό περίπου (όσο σηκώσει)
  • 4 κ.σ. φυτικό βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (όχι λιωμένο)
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μακεδονικό πολυφύλλο

    Για να φτιάξουμε αυτό το σπιτικό φύλλο που είναι σαν ψευτοσφολιάτα, βάζουμε πρώτα σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και προσθέτουμε νερό, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

    Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.

    Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 20΄.

    Έπειτα, τη χωρίζουμε σε δύο όμοια μέρη.

    Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο σχετικά χοντρό με διάμετρο 35 εκατοστά.

    Τοποθετούμε ένα πιάτο με διάμετρο 15 εκατ. στρογγυλό στο κέντρο του ανοιγμένου φύλλου.

    Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά το φύλλο από το πιάτο προς τις άκρες σε 12 ακτίνες, σχηματίζοντας τρίγωνα κομμάτια. Αφαιρούμε το πιάτο.

    Με πινέλο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με μαλακό φυτικό βούτυρο.

    Μία μία λωρίδα τη γυρίζουμε πάνω στον κύκλο που χάραξε νοητά το πιάτο στο κέντρο του φύλλου (διπλώνουμε, δηλαδή, προς τα μέσα πάνω στο κέντρο του φύλλου τις αντρικριστές πλευρές).

    Αφού κλείσουμε στον κύκλο όλες τις λωρίδες, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε πιάτο αλευρωμένο.

    Κάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης για το δεύτερο φύλλο.

    Αφήνουμε για 30΄ το λιγότερο στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο και να κάνει στρώσεις. Δηλαδή, το κάθε ένα φύλλο θα αποτελείται στο τέλος από 12 στρώσεις.

    Ανοίγουμε δύο μεγάλα και λεπτά φύλλα και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.

    Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα με διάμετρο 42εκ.

    Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί ελαφρώς σουρωμένο, με πτυχές (για πιο τραγανό αποτέλεσμα).

    Φροντίζουμε το φύλλο να εξέχει λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού.

    Αδειάζουμε τη γέμιση, απλώνοντάς τη σε λεπτή στρώση.

    Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο, τσαλακωμένο με πολλές πτυχές.

    Γυρίζουμε τις ενώσεις των δύο φύλλων πάνω στην πίτα ή στρίβουμε σε κόθρο.

    Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια (τις πτυχές) με λίγο λάδι.

    Ραντίζουμε με λίγο νερό.

    Ψήνουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συνταγής για πίτα) σε γενικές γραμμές, για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC μέχρι να ροδίσει καλά.

    Το αποτέλεσμα αυτού του φύλλου είναι κάτι ανάμεσα σε χωριάτικο και λεπτή σφολιάτα που θρυμματίζεται. Δείτε και όλα τα μυστικά μου για τις πιο νόστιμες σπιτικές πίτες!

    Τι πίτα θα φτιάξεις με αυτο το φύλλο;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται