Mανιταρόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φρέσκα μανιτάρια.

Mανιταρόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φρέσκα μανιτάρια.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
326
  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 1 κιλό φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα (πόρτο μπελο-βασιλομανιταρα-σπρομανίταρα)
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 200 γραμ. μανούρι Θεσσαλίας (θρυμματισμένο)
  • 200 γραµ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 αυγό μεγάλο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Τα τυριά που θα βάλουμε στην χωριάτικη μανιταρόπιτα είναι ενδεικτικά. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας χωριάτικο σπιτικό φύλλο.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια.

    Ζεσταίνουμε τηγάνι και ροδίζουμε το μπέικον σε κομμάτια για 1-2′.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά για 4- 5 ´μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.

    Μέσα στην κρύα γέμιση μανιταριών, προσθέτουμε το μανούρι, το αυγό και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε τη γέμιση.

    Απλώνουμε δυο χωριάτικα φύλλα σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε για περίπου 13-15′ να ροδίσουν.

    Τα αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

    Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατ., στρώνουμε 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

    Βάζουμε επάνω το 1 ψημένο φύλλο σε κομμάτια, ώστε να καλυφθούν καλά τα ωμά φύλλα.

    Αδειάζουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε σε κομμάτια το δεύτερο ψημένο φύλλο. Αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.

    Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα άλλα δυο φύλλα, στρώνοντάς τα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Πάντα λαδώνουμε ανάμεσα στις στρώσεις των ωμών φύλλων.

    Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να αναπνέει η μανιταρόπιτα.

    Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βρέχουμε πεταχτά την επιφάνεια της.

    Ψήνουμε για περίπου 55′. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 15′ να τραβήξει τα υγρά της.

    Διαβάστε επίσης τα μυστικά μου για να χειρίζεστε σωστά τα μανιτάρια.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται