• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες & 45 λεπτά
432

Για το χοιρινό

  • 2 kg χοιρινό μπούτι
  • 10 πατάτες
  • 2 γλυκοπατάτες κόκκινες
  • 500 γρ. κολοκύθα κίτρινη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 2 πορτοκάλια (χυμό)
  • 2 λεμόνια (χυμό)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ξύδι αρωματικό
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κλων. δεντρολίβανο
  • 5 σκελ. σκόρδο
  • 1/4 φλούδα λεμονιού
  • 1/4 φλούδα πορτοκαλιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Μαρινάδα

    Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού και την ρίγανη.

    Προσθέτουμε τις φλούδες λεμόνι, πορτοκάλι και ανακατεύουμε τα υλικά.

    Βάζουμε το χοιρινό σε γυάλινο σκεύος και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και το δεντρολίβανο.

    Το περιχύνουμε με την καλύτερη και σκεπάζουμε.

    Τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες

    Αφήνουμε να μαριναριστεί από 4-6 ώρες για καλύτερη και πιο αρωματική γεύση.

    Στο φούρνο

    Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.

    Τις στρώνουμε στη γάστρα.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε χοντρά κομμάτια.

    Την προσθέτουμε.

    Τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.

    Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.

    Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος

    Προθερμαίνουμε το φούρνο.

    Θα ψήσουμε στους 200°C στις αντιστάσεις

    Τοποθετούμε το φαγητό στην τελευταία κάτω σχάρα και ψήνουμε για 45’ χωρίς καπάκι.

    Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά.

    Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη.

    Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται