Μια καλοκαιρινή, χορταστική και πεντανόστιμη πίτα. Η γλύκα της μελιτζάνας κάνει τέλεια αντίθεση με τη νοστιμιά του φύλλου, που ζυμώνεται με...

Μια καλοκαιρινή, χορταστική και πεντανόστιμη πίτα. Η γλύκα της μελιτζάνας κάνει τέλεια αντίθεση με τη νοστιμιά του φύλλου, που ζυμώνεται με τυρί.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
37

Για τη μελιτζανόπιτα με κιμά

  • 6 μελιτζάνες τσακωνικές κομμένες σε καρεδάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανός
  • 250 γρ. φέτα βαρελίσια σε τρίμματα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τραχανά γλυκό (ή πλιγούρι ή ρύζι)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γέμιση χωρίς υγρά

    Ρηχό ταψί

    Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και νερό

    Για τις μελιτζάνες

    Κόβουμε σε κύβο τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.

    Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.

    Ανακατεύουμε καλά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10’ να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

    Για τον κιμά

    Στο μεταξύ σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8’ από όλες τις πλευρές μέχρι να αλλάξει χρώμα.

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν για 4-5’ και στο τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 10’.

    Για το στήσιμο

    Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά.

    Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε να πιει τα υγρά της γέμισης.

    Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά.

    Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδωμένα κάτω.

    Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι.

    Βάζουμε και τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα και καλύπτουμε την πίτα μας.

    Στρίβουμε λίγο προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο για να κλείσει καλά η πίτα μας.

    Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε ελαιόλαδο και νερό και ψήνουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 10’ λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

    Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου πίτα με λαχανικά;

    Κάτι μαγειρεύεται