Υλικά
Εξοπλισμός
Γάστρα
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
Εκτέλεση
ΜΟΣΧΑΡΙ
- Πασπαλίζουμε το κρέας με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να αλευρωθούν ομοιόμορφα όλα τα κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα ή γάστρα και ροδίζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού λίγα-λίγα, για να πάρουν ωραίο χρώμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε κάθε δόση σε πιατέλα καθώς ροδίζει.
- Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας.
- Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την μπίρα, τις ντομάτες, τον ζωμό και τη σάλτσα worcestershire.
- Ξύνουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καραμελωμένα υπολείμματα και να δώσουν έξτρα γεύση στη σάλτσα.
- Σκεπάζουμε με καπάκι, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα, και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα της επιλογής μας.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ & ΨΗΣΙΜΟ
- Αδειάζουμε το μαγειρεμένο μοσχάρι σε μικρή γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις ή στον αέρα, ανάλογα με το φύλλο σφολιάτας).
- Βρέχουμε περιμετρικά το χείλος του σκεύους με τα δάχτυλά μας, ώστε να κολλήσει η σφολιάτα.
- Τοποθετούμε προσεκτικά τη σφολιάτα πάνω από το σκεύος, φροντίζοντας να καλύπτει καλά τις άκρες.
- Αν θέλουμε, χαράζουμε διακοσμητικά την επιφάνεια της ζύμης (χωρίς να την κόψουμε ή να τη διαπεράσουμε).
- Διπλώνουμε και στρίβουμε τις πτυχές της σφολιάτας που περισσεύουν γύρω-γύρω, δημιουργώντας διακοσμητικό περίγραμμα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της σφολιάτας με αυγό χτυπημένο (ή διάλυμα αυγού με λίγο νερό ή γάλα), χρησιμοποιώντας πινέλο.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή η επιφάνεια.
Tips
- Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς (ιδανικά να παγώσει) πριν τη σκεπάσετε με τη σφολιάτα. Έτσι, η ζύμη θα παραμείνει τραγανή και η εμφάνιση του φαγητού θα είναι πιο προσεγμένη.
- Αν περιμένετε κόσμο ή θέλετε να προετοιμάσετε νωρίτερα, μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα. Την τελευταία στιγμή απλώς σκεπάζετε με τη σφολιάτα, αλείφετε με αυγό, ψήνετε και σερβίρετε.
- Αποφύγετε να ξαναζεστάνετε τη σφολιάτα σε φούρνο μικροκυμάτων — μαλακώνει και αποκτά λαστιχένια υφή. Αν χρειαστεί, βάλτε το φαγητό για λίγα λεπτά σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ξαναγίνει τραγανή η επιφάνεια.