Φανταστική συνταγή για ένα πεντανόστιμο μοσχαράκι στη γάστρα που θα στολίσει το τραπέζι σας.

Φανταστική συνταγή για ένα πεντανόστιμο μοσχαράκι στη γάστρα που θα στολίσει το τραπέζι σας.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
10

Για το μοσχάρι μεθυσμένο στη γάστρα σε τραγανή σφολιάτα

  • 1½ kg μοσχάρι χτένι (ή ελιά ή στήθος) κομμένο σε μπουκιές
  • 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 μεγάλο καρότο σε καρέ
  • 2 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1½ φλ. ζωμό βοδινού
  • 3 φλ. μπίρα
  • 1 συσκ. ντομάτα κονκασέ ή ολόκληρα ντοματάκια
  • 2 κ.σ. σάλτσα γούστερ
  • 1 κλων. δεντρολίβανο
  • 1 κλων. θυμάρι
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 φλ. γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο
  • 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας
  • Διάλυμα αβγού (1 αβγό -2 κ.σ. γάλα
  • Σουσάμι για επικάλυψη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μοσχάρι μεθυσμένο

    Πασπαλίζουμε το κρέας με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να αλευρωθούν τα κομμάτια.

    Ροδίζουμε τα κομμάτια μοσχάρι λίγα λίγα στο ελαιόλαδο. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και βγάζουμε σε πιατέλα.

    Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο, να μαλακώσουν για λίγα λεπτά.

    Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.

    Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και ρίχνουμε την μπίρα, τις ντομάτες, το ζωμό και τη σάλτσα γούστερ.

    Ξύνουμε τη βάση της κατσαρόλας, σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα να μαλακώσει το κρέας και να πυκνώσει η σάλτσα.

    Προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα.

    Για το ψήσιμο στη γάστρα

    Αδειάζουμε σε μικρή γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος το μεθυσμένο μοσχάρι.

    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Πασπαλίζουμε με το τυρί.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC.

    Βρέχουμε το χείλος του σκεύους με τα δάχτυλα τριγύρω.

    Ακουμπάμε την σφολιάτα επάνω στο σκεύος. Αν θέλουμε χαράζουμε τη ζύμη χωρίς να κόψουμε (προσοχή δεν ανοίγουμε τρύπες στην σφολιάτα).

    Στρίβουμε τις πτυχές της σφολιάτας που εξέχει δημιουργώντας σχήματα στην σφολιάτα.

    Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της σφολιάτας με διάλυμα αβγού.

    Ψήνουμε για 40′ περίπου μέχρι να ροδίσει καλά και να είναι τραγανή η επιφάνεια.

    Δεν κόβεται σε κομμάτια. Με κουτάλα παίρνουμε σφολιάτα και γέμιση και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

    Σερβίρεται ζέστη.

    Μυστικά

    Αφήστε τη γέμιση να παγώσει πριν σκεπάσετε με σφολιάτα για πιο τραγανό αποτέλεσα και πιο ωραία όψη του φαγητού.

    Αν έχετε κόσμο στο σπίτι ή γέμιση μπορεί να γίνει 1 ημέρα πριν. Τελευταία στιγμή σκεπάζουμε, αλείφουμε, ψήνουμε, σερβίρουμε.

    Μην ξαναζεσταίνετε την σφολιάτα σε φούρνο μικροκυμάτων. Έχει λαστιχένια υφή. Βάλτε την λίγα λεπτά σε δυνατό φούρνο.

    Tι άλλη συνταγή θα φτιάξεις με μοσχάρι;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται