Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
- Καθαρίζουμε τα μήλα. Το ένα το κόβουμε σε μικρούς κύβους και το άλλο σε πολύ λεπτές φέτες για την επιφάνεια της μηλόπιτας.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε φόρμα με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 23 εκ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, με μίξερ χειρός στη μεσαία ταχύτητα, για 2-3 λεπτά. Μόλις σχηματιστεί μαρέγκα που στέκεται, σταματάμε το χτύπημα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο, προσθέτουμε το γιαούρτι, το υγρό γλυκαντικό με στέβια, τους κρόκους αυγών και την κανέλα. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεσμένο αμύγδαλο ή καρύδι, το ψιλοκομμένο μήλο και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα και ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις, διπλώνοντας με τη σπάτουλα.
- Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, το αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.
- Τοποθετούμε τις λεπτές φέτες μήλου στην επιφάνεια της μηλόπιτας, κάθετα στη ζύμη, πιέζοντάς τες ελαφρά ώστε να εισχωρήσουν μέσα.
- Βάζουμε τη φόρμα στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η μηλόπιτα και η λάμα ενός μαχαιριού να βγαίνει στεγνή από το κέντρο.
- Αφήνουμε τη μηλόπιτα να σταθεί και να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
- Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.
- Απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις!
Tips
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε ξηρό καρπό επιθυμείτε, αρκεί να είναι αλεσμένος. Ο συνδυασμός δύο ξηρών καρπών, αμυγδάλου και καρυδιού, θεωρείται ιδανικός για πλούσια γεύση και υφή.
- Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν την ξεφορμάρετε, ώστε να διατηρήσει το σχήμα της.
- Φυλάξτε τη μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη σκεπασμένη, για να παραμείνει ζουμερή και φρέσκια.