Τα πιο νόστιμα υγιεινά μάφινς μπανάνας χωρίς ζάχαρη. Γίνονται σε 1’ χωρίς μίξερ. Είναι τέλειο σνακ για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, για όσους κάνουν...

Τα πιο νόστιμα υγιεινά μάφινς μπανάνας χωρίς ζάχαρη. Γίνονται σε 1’ χωρίς μίξερ. Είναι τέλειο σνακ για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, για όσους κάνουν διατροφή και άθληση.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
290

Για τα banana muffins

  • 3 πολύ ώριμες μέτριες μπανάνες
  • 200 ml γάλα βρώμης
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. σπόρους chia
  • 3 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
  • 100 γρ. μέλι ή άλλο γλυκαντικό
  • 50 γρ. ηλιέλαιο ή φυτικό βούτυρο λιωμένο
  • 50 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ.γ. κοφτά baking powder
  • 1/3 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 2 πρέζα/ες κανέλα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 50 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 185,5 Θερμίδες
    (kcal)
  • 9,1 Λιπαρά
    (γρ.)
  • 1,7 Κορ.Λίπη
    (γρ.)
  • 25,3 Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 16,2 Σάκχαρα
    (γρ.)
  • 2,3 Πρωτεΐνες
    (γρ.)
  • 3,2 Φυτ. Ίνες
    (γρ.)
  • 0,03 Αλάτι
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Υγιεινά banana muffins

Για αυτά τα μικρά κέικ μπανάνας χωρίς ζάχαρη, πρέπει οι μπανάνες να είναι πολύ ώριμες.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα βρώμης τον χυμό λεμονιού, τον αλεσμένο λιναρόσπορο και τους σπόρους τσία. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε τα υγρά υλικά στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις πολύ ώριμες μπανάνες και τις λιώνουμε με πιρούνι.

Προσθέτουμε το μέλι και το λάδι κι ανακατεύουμε να ενωθούν.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στην μπανάνα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι ολικής, το αλεύρι βρώμης (αλεσμένη βρώμη), το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.

Ανακατεύουμε το μείγμα banana muffins.

Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας αναδιπλώνοντας το μείγμα.

Ισομοιράζουμε σε 10 θήκες στρωμένες με χαρτάκια muffins.

Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τα 3/4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

Ψήνουμε για 20-23’ ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η καρδιά τους.

Πριν βγάλουμε τα κεκάκια μπανάνας από τον φούρνο, ελέγχουμε αν ψήθηκαν μπήγοντας οδοντογλυφίδα στο κέντρο.

Πρέπει να βγει στεγνή από ζύμη.

Αφήνουμε τα banana muffins να σταθούν για 10-15’ και ξεφορμάρουμε.

Διατηρούνται σε αεροστεγές σκεύος, καλά σκεπασμένα, για πολλές ημέρες.

Μυστικά για μάφινς μπανάνας

Όσο πιο ώριμες είναι οι μπανάνες τόσο πιο δυνατό αρωμα και γλυκιά γεύση θα έχουν τα banana muffins.

Μπορείς να αντικαταστήσεις το μέλι με όποιο γλυκαντικό επιθυμείς.

Μπορείς αντί για αλεύρι βρώμης να βάλεις στο μείγμα νιφάδες βρώμης.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε ζωικό ή φυτικό γάλα επιθυμείς.

Μην τα παραψήνετε γιατί στεγνώνουν.

Πως να φτιάξω αλεύρι βρώμης;

Για να φτιάξουμε αλεύρι βρώμης, απλά αλέθουμε στο μπλέντερ νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν αλεύρι.

Το χρησιμοποιούμε σε συνταγές για κέικ, muffins, ψωμί ή σε οποιαδήποτε άλλη συνταγή περιέχει αλεύρι βρώμης.

Ποια είναι η πραγματική διαφορά ανάμεσα σε cupcakes και muffins;

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται