• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
713

Για τα κεφτεδάκια με μακαρόνια

  • 500 γρ. μακαρόνια
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 φλ. φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πλούσια σάλτσα

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 600 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (κονκασέ ή φρέσκες)
  • 1 κ.σ. βασιλικός φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 640 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄ σε κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, συμπληρώνουμε 1 φλ. νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε.

Για τα κεφτεδάκια

Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουλιάζουμε το ψωμί για 10΄.

Το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κιμά, κρεμμύδι, αυγό, τυρί, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.

Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά.

Στο τηγάνι

Πλάθουμε όσο πιο μικρά μπαλάκια γίνεται και χωρίς να τα τηγανίσουμε τα ρίχνουμε στη σάλτσα που ήδη έχει βράσει για 10΄.

Προσθέτουμε στη σάλτσα  όλα τα μυρωδικά, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15′.

Τα μακαρόνια

Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και 2΄ πριν το τέλος του βρασμού τους με τσιμπίδα όπως στάζουν τα ρίχνουμε στο τηγάνι.

Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά για 2΄.

Αν θέλουμε πιο ζουμερή σάλτσα, προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

Τα σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα και τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο τυρί.

Βίντεο

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ένα πολύ χορταστικό κυρίως γεύμα που μπορεί εύκολα να μαζέψει όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Μας προσφέρει όλα τα μακροστοιχεία που χρειαζόμαστε (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) στις αναλογίες που χρειαζόμαστε ημερησίως, ενώ παράλληλα αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμινών C, Α, καθώς και καροτενοειδών κι άλλων πολυφαινολών κυρίως προερχόμενων από τα βότανα και τα μπαχαρικά της σάλτσας. Συνδυάστε με σαλάτα λαχανικών κι έχετε ένα τέλειο γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται