Εκτέλεση
Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄ σε κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, συμπληρώνουμε 1 φλ. νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε.
Για τα κεφτεδάκια
Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουλιάζουμε το ψωμί για 10΄.
Το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κιμά, κρεμμύδι, αυγό, τυρί, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά.
Στο τηγάνι
Πλάθουμε όσο πιο μικρά μπαλάκια γίνεται και χωρίς να τα τηγανίσουμε τα ρίχνουμε στη σάλτσα που ήδη έχει βράσει για 10΄.
Προσθέτουμε στη σάλτσα όλα τα μυρωδικά, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15′.
Τα μακαρόνια
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και 2΄ πριν το τέλος του βρασμού τους με τσιμπίδα όπως στάζουν τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά για 2΄.
Αν θέλουμε πιο ζουμερή σάλτσα, προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
Τα σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα και τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο τυρί.