Κότσι μοσχαρίσιο

Υλικά

Για το μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά

  • 6-8 κομμάτι/ια μοσχαρίσιο κότσι (σε φέτες)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια (μεγάλα)
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 κλων. σέλερι
  • 3 καρότα
  • 1 πράσο (μικρό)
  • 2 ντομάτες
  • 1 κ.σ. Πελτέ
  • 2 φλ. κρασί (κόκκινο)
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 3-4 κλων. θυμάρι (φρέσκο)
  • 2 κλων. μαϊντανό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Λίγο σχοινόπρασο

Για το σερβίρισμα

  • Πουρέ πατάτας
  • Γλυκοπατάτες (ψητές)
  • Κολοκύθα (ψητή)

Για το μοσχάρι κότσι

Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Ταμπονάρουμε το μοσχάρι να κρατήσει όσο αλεύρι χρειάζεται.

Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα.

Λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια μοσχαριού και από τις δύο πλευρές.

Όσα κομμάτια κρέας ροδίζουν, τα βάζουμε σε βαθύ ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.

Για τα λαχανικά

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας, ρίχνουμε χοντροκομμένα όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες.

Τα σοτάρουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό μέχρι να ψηθεί.

Σβήνουμε τα λαχανικά με το κόκκινο κρασί.

Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών στην κατσαρόλα.

Τότε, προσθέτουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, τους κόκκους από πιπέρι, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το μαϊντανό και το ζωμό κρέατος.

Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε ακόμη για 4 με 5 λεπτά.

Περιχύνουμε το μοσχάρι στο ταψί, με όλα τα λαχανικά και τα υγρά.

Για το ψήσιμο

Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο να μη φεύγει καθόλου ατμός καθώς ψήνεται το μοσχάρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι.

Όταν ψηθεί το κρέας και μαλακώσει, περνάμε όλη τη σάλτσα από λεπτή σίτα και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.

Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίζει, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο αφού την αφαιρέσουμε από τη φωτιά.

Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο με την ζεστή σάλτσα.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε στο πιάτο πουρέ πατάτας και λαχανικά, προσθέτουμε το μοσχάρι και περιχύνουμε με την υπέροχη σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Διαβάστε επίσης στα μυστικά μου, πώς μαγειρεύεται σωστά το κάθε κομμάτι του μοσχαριού, αλλά και πώς θα φτιάξετε τον καλύτερο πουρέ, με τέλεια βελούδινη υφή.

https://www.argiro.gr/recipe/moschari-kotsi-krasi-kai-cheimoniatika-lachanika/