Μοσχάρι σούπα με λαχανικά

Παραδοσιακό βραστό μοσχάρι σούπα με λαχανικά, αγαπημένη χειμωνιάτικη, θρεπτική, δυναμωτική και πάρα πολύ νόστιμη συνταγή.

Εύκολη
1:40

6

1 ώρα και 30 λεπτά

10 λεπτά

σουπα μοσχαρι

Υλικά

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Το κόκκινο κρέας αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου συνεισφέροντας στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και τονώνοντας τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράλληλα, το μοσχαρίσιο κρέας εφοδιάζει τον οργανισμό μας με ψευδάργυρο, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει γιατί σχετίζεται με την παραγωγή μιας πρωτεΐνης (NF-kB) που βοηθάει ουσιαστικά στην ενεργοποίηση του ανοσοκατασταλτικού μας μηχανισμού.  Συνδυαστικά με τις βιταμίνες C,E και Α από τα λαχανικά της συνταγής, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Συνδυάστε με μια σαλάτα λαχανικών και έχετε ένα πλήρες και πολύ θρεπτικό γεύμα.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξετε βραστό μοσχάρι σούπα με λαχανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχάρι ποντίκι, κότσι, ουρά, στήθος ή σβέρκο.
  2. Όλα τα λαχανικά να είναι πλυμένα και κομμένα σε μικρές μπουκιές.
  3. Το μοσχάρι επίσης να είναι κομμένο σε μικρές μπουκιές.
  4. Βάζουμε το μοσχάρι σε βαθιά κατσαρόλα με 2 λίτρα κρύο νερό.
  5. Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε σε μεσαία φωτιά.
  6. Ξαφρίζουμε το κρέας κάθε φορά που σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του.
  7. Βράζουμε για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να είναι σχεδόν έτοιμο.
  8. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα κλωνάρια σέλινου (κρατάμε τα φύλλα σέλινου και το ελαιόλαδο για το τέλος).
  9. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και το κρέας να λιώνει στο στόμα.
  10. Λίγο πριν το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου και το ελαιόλαδο.
  11. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  12. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  13. Σερβίρουμε τη σούπα μοσχάρι σε βαθιά πιάτα, με λίγα κομματάκια μοσχάρι και μπόλικα λαχανικά και ζωμό σε κάθε μερίδα.

Tips

  • Επιλέξτε κρέας από ποντίκι ή κότσι μοσχάρι ή ουρά με λίγο κόκκαλο, γιατί θα κάνει τη σούπα πλούσια σε γεύση και το κόκαλο λόγω του κολλαγόνου που περιέχει πυκνώνει τη σούπα μοσχάρι.
  • Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αυγοκόβουν τη μοσχαρόσουπα με αυγολέμονο. Εγώ το αποφεύγω γιατί θέλω να έχω όλη την γεύση των λαχανικών ατόφια.
  1. 1 κομμάτι σελινόριζα και 1 γλυκοπατάτα κόκκινη, θα απογειώσουν γευστικά τη σούπα μοσχάρι.
  2. Το λεμόνι θα το στύψετε στο τέλος, αφού βράσει η σούπα.
  3. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψιλό ζυμαρικό αλφαβητάρι ή μανεστράκι ή ρύζι γλασέ που αγαπούν πολύ τα παιδιά. Ό,τι κι αν προσθέσετε όμως, πρέπει να είναι σε μικρή ποσότητα για να μην γίνει πολύ πυκνή η σούπα. Πρέπει να υπερισχύσουν ο ζωμός κρέατος και τα θρεπτικά λαχανικά.
  4. Η κλασική παραδοσιακή σούπα με μοσχάρι, έχει τη γεύση του σέλινου που μπαίνει πάντα προς το τέλος για να κρατάει όλα τα αρώματα του.
  5. Δεν χρειάζεται πολύ ελαιόλαδο, γιατί έχει τα λιπαρά από το κρέας αλλά ούτε πολλά βότανα που αλλοιώνουν την οικεία παραδοσιακή γεύση της.
  6. Αν βρείτε και λίγα κόκαλα μοσχαριού και τα προσθέσετε στην κατσαρόλα, τότε η μοσχαρόσουπα σας θα γίνει φανταστική.

κρεατόσουπα - μοσχαρόσουπα - μοσχάρι σούπα - σούπα μοσχάρι - βραστό μοσχάρι - μοσχάρι βραστό - κρεατόσουπα με λαχανικά - μοσχάρι βραστό της γιαγιάς

Απόρρητο