Παραδοσιακό βραστό μοσχάρι σούπα με λαχανικά. Μια αγαπημένη χειμωνιάτικη, θρεπτική, δυναμωτική και πάρα πολύ νόστιμη συνταγή. Ιδανική και για...

Παραδοσιακό βραστό μοσχάρι σούπα με λαχανικά. Μια αγαπημένη χειμωνιάτικη, θρεπτική, δυναμωτική και πάρα πολύ νόστιμη συνταγή. Ιδανική και για παιδιά.

  • προετοιμασία 1 ώρα & 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
1073

Για το μοσχάρι σούπα με λαχανικά

  • 800 γρ. μοσχάρι (ποντίκι)
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 2 κλων. σέλερι (ψιλοκομμένα)
  • 2 καρότα (ψιλοκομμένα)
  • 2 πατάτες (κομμένες σε μικρά καρέ)
  • 1 πράσο
  • 1 κόκκινη γλυκοπατάτα (κομμένη σε μικρά καρέ)
  • 1 φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη (εμπορίου ή φρέσκια)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2-3 κλων. σέλινο (με τα φύλλα του)
  • 1 λεμόνι (χυμό)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 520 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Αυτή η χειμωνιάτικη συνταγή της Αργυρώς θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Βραστό μοσχαράκι με λαχανικά σαν την σούπα που έφτιαχνε η γιαγιά το χειμώνα και αδειάζαμε το πιάτο. Λαχταριστή παραδοσιακή μοσχαρόσουπα που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε!

Μοσχάρι σούπα με λαχανικά

Για να φτιάξετε βραστό μοσχάρι σούπα με λαχανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχάρι ποντίκι, κότσι, ουρά, στήθος ή σβέρκο.

Όλα τα λαχανικά να είναι πλυμένα και κομμένα σε μικρές μπουκιές.

Το μοσχάρι επίσης να είναι κομμένο σε μικρές μπουκιές.

Βάζουμε το μοσχάρι σε βαθιά κατσαρόλα με 2 λίτρα κρύο νερό.

Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε σε μεσαία φωτιά.

Ξαφρίζουμε το κρέας κάθε φορά που σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του.

Βράζουμε για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να είναι σχεδόν έτοιμο.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα κλωνάρια σέλινου (κρατάμε τα φύλλα σέλινου και το ελαιόλαδο για το τέλος).

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και το κρέας να λιώνει στο στόμα.

Λίγο πριν το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε τη σούπα μοσχάρι σε βαθιά πιάτα, με λίγα κομματάκια μοσχάρι και μπόλικα λαχανικά και ζωμό σε κάθε μερίδα.

κρεατόσουπα - μοσχαρόσουπα - μοσχάρι σούπα - σούπα μοσχάρι - βραστό μοσχάρι - μοσχάρι βραστό - κρεατόσουπα με λαχανικά - μοσχάρι βραστό της γιαγιάς - κρεατόσουπα στη χύτρα - παραδοσιακή κρεατόσουπα - μοσχαρόσουπα της γιαγιάς - σούπα με μοσχάρι - μοσχάρι βραστό στη χύτρα - μοσχαρόσουπα στη χύτρα - μοσχαρόσουπα με λαχανικά

Μυστικά

1 κομμάτι σελινόριζα και 1 γλυκοπατάτα κόκκινη, θα απογειώσουν γευστικά τη μοσχαρόσουπα.

Επιλέξτε κρέας από ποντίκι ή κότσι μοσχάρι ή ουρά με λίγο κόκκαλο, γιατί θα κάνει τη σούπα πλούσια σε γεύση και το κόκαλο λόγω του κολλαγόνου που περιέχει πυκνώνει τη σούπα μοσχάρι.

Το λεμόνι θα το στύψετε στο τέλος, αφού βράσει η σούπα.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψιλό ζυμαρικό αλφαβητάρι ή μανεστράκι ή ρύζι γλασέ που αγαπούν πολύ τα παιδιά.

Ό,τι κι αν προσθέσετε όμως, πρέπει να είναι σε μικρή ποσότητα για να μην γίνει πολύ πυκνή η σούπα. Πρέπει να υπερισχύσουν ο ζωμός κρέατος και τα θρεπτικά λαχανικά. Και σκέτη η μοσχαρόσουπα μόνο με τα λαχανικά είναι φανταστική.

Η κλασική παραδοσιακή σούπα με μοσχάρι, έχει τη γεύση του σέλινου που μπαίνει πάντα προς το τέλος για να κρατάει όλα τα αρώματα του.

Η σούπα με μοσχάρι δεν χρειάζεται πολύ ελαιόλαδο, γιατί έχει τα λιπαρά από το κρέας αλλά ούτε πολλά βότανα που αλλοιώνουν την οικεία παραδοσιακή γεύση της μοσχαρόσουπας.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αυγοκόβουν τη μοσχαρόσουπα με αυγολέμονο. Εγώ το αποφεύγω γιατί θέλω να έχω όλη την γεύση των λαχανικών ατόφια.

Αν βρείτε και λίγα κόκαλα μοσχαριού και τα προσθέσετε στην κατσαρόλα, τότε η μοσχαρόσουπα σας θα γίνει φανταστική.

Αν θέλετε περισσότερες συνταγές για νόστιμες και θρεπτικές σούπες, θα τις βρείτε εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Το κόκκινο κρέας αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου συνεισφέροντας στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και τονώνοντας τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράλληλα, το μοσχαρίσιο κρέας εφοδιάζει τον οργανισμό μας με ψευδάργυρο, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει γιατί σχετίζεται με την παραγωγή μιας πρωτεΐνης (NF-kB) που βοηθάει ουσιαστικά στην ενεργοποίηση του ανοσοκατασταλτικού μας μηχανισμού.  Συνδυαστικά με τις βιταμίνες C,E και Α από τα λαχανικά της συνταγής, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Συνδυάστε με μια σαλάτα λαχανικών και έχετε ένα πλήρες και πολύ θρεπτικό γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται