• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες & 30 λεπτά
24

Για το μοσχάρι με καρότα σιγομαγειρεμένο με μπίρα

  • 2 kg μοσχάρι (νουά σπάλας ή χτένι σπάλας)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 κ.σ. ξερό θυμάρι ή 1 κλαδάκι φρέσκο
  • 1 μικρό μπουκάλι (330 ml) μπίρα
  • 2 κ.σ. ντομάτα πελτές
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 8 μέτριες πατάτες
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μοσχάρι με καρότα

    Αλατοπιπερώνουμε το κρέας γύρω γύρω.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις.

    Θα χρησιμοποιήσουμε γάστρα που να μπαίνει στο μάτι της κουζίνας ή κατσαρόλα (χωρίς πλαστικά χερούλια) που να σκεπάζεται και να μπαίνει στο φούρνο.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη γάστρα ή την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

    Βάζουμε μέσα ολόκληρο το κρέας.

    Προσοχή: Δεν το γυρίζουμε συνέχεια.

    Αφήνουμε να ροδίσει καλά η μία πλευρά περίπου 7΄-8΄.

    Όταν θα ξεκολλάει αυτή η πλευρά, χωρίς δυσκολία, τότε με λαβίδα ή δύο κουτάλες το γυρίζουμε να ροδίσει κι απ’ τις άλλες πλευρές.

    Αφήνουμε το κρέας σκεπασμένο σε πιατέλα.

    Ρίχνουμε στη γάστρα τα καρότα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντάς τα περίπου 5΄, μέχρι να γίνει διάφανο.

    Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντάς τον με σπάτουλα στη βάση της γάστρας, το θυμάρι, και σβήνουμε με την μπίρα ρίχνοντάς τη σιγά σιγά.

    Αφήνουμε να πάρει βράση.

    Ξαναβάζουμε μέσα το κρέας καθώς και όσα υγρά έχει αποβάλει στην πιατέλα.

    Σκεπάζουμε το φαγητό και το βάζουμε στο φούρνο.

    Ψήνουμε για 2,5ώρες.

    Το κρέας είναι ψημένο όταν μ’ ένα πιρούνι τραβήξουμε 1 κομμάτι και χωρίζεται από το υπόλοιπο χωρίς δυσκολία.

    Το μεταφέρουμε στο σκεύος που θα το σερβίρουμε στο τραπέζι (πυρίμαχο ή βαθιά πιατέλα) και το αφήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 15΄ ν’ ανακτήσει τα υγρά του.

    Για να πυκνώσουμε περισσότερο τη σάλτσα, την αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 7΄-8΄ μέχρι χοντρές φουσκάλες σαν σιρόπι να δημιουργούνται στην επιφάνειά της.

    Κόβουμε σε φέτες το ψητό και περιχύνουμε με τη γλασαρισμένη σάλτσα. Σερβίρουμε με πατάτες.

    Για τις ψημένες πατάτες

    Χωρίς να ξεφλουδίσουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε περίπου 1 ώρα.

    Τρυπάμε μ’ ένα πιρούνι για να σιγουρευτούμε ότι έχουν μαλακώσει.

    Τις ξεφλουδίζουμε, τις σπάμε με πιρούνι και τις περιχύνουμε με σάλτσα ψητού αφήνοντας λίγη σάλτσα για τις μερίδες που θα σερβίρουμε.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται