Μοσχάρι στη γάστρα

Μοσχάρι κρασάτο με γλυκόξινη γεύση και απίθανη σάλτσα από την Αργυρώ. Ένα τέλειο φαγητό για το κυριακάτικο ή το γιορτινό σας τραπέζι.
Τα κάστανα και τα δαμάσκηνα δίνουν απίστευτη γεύση και άρωμα στο κρέας. Αφήστε τη μαρινάδα στο κρέας όλη τη νύχτα για να ποτίσει με τα αρώματα. Το αφήνουμε να σιγοψήνετε στη γάστρα για να γίνει λουκούμι. 

Δύσκολη
2:05

4

1 ώρα και 45 λεπτά

20 λεπτά

μοσχάρι στη γάστρα - μοσχάρι σιγοψημένο στη γάστρα - μοσχαράκι κοκκινιστό στη γάστρα - μοσχάρι με δαμάσκηνα και κάστανα - μοσχάρι με κάστανα και δαμάσκηνα - μοσχαράκι με δαμάσκηνα και κάστανα - μοσχαράκι με κάστανα και δαμάσκηνα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Εξοπλισμός

Γάστρα

Κατσαρόλα

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

  1. Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρές μερίδες με ένα μαχαίρι και το βάζουμε σε μπολ.
  2. Προσθέτουμε τα βότανα, το ξίδι, την κρέμα βαλσαμικό, το κρασί και σκεπάζουμε.
  3. Αφήνουμε από 4 ώρες έως μια νύχτα στο ψυγείο.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

  1. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα.
  2. Φυλάμε στην άκρη την μαρινάδα, θα μας χρειαστεί για το μοσχάρι στη γάστρα.
  3. Ταμπονάρουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
  4. Το αλευρώνουμε.
  5. Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
  6. Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 και τα αφήνουμε στο ελαιόλαδο να μαραθούν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα.
  8. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
  9. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια κρέατος, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  10. Όσα κομμάτια κρέας είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
  11. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού και τέλος περιχύνουμε με την μαρινάδα.
  12. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά.

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

  1. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα ή άλλο πυράντοχο σκεύος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  2. Αφαιρούμε το σκέπασμα, προσθέτουμε τα κάστανα και τα αποξηραμένα φρούτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά.
  3. Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο.
  4. Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.
  5. Το σερβίρουμε με ρύζι.
  6. Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο. Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.

Tips

  • Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα την προετοιμασία για το μοσχάρι στη γάστρα, μαρινάροντας το κρέας.
Απόρρητο