Πεντανόστιμη σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια με μία σάλτσα ψητού που θα σας ξετρελάνει όλους!

Πεντανόστιμη σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια με μία σάλτσα ψητού που θα σας ξετρελάνει όλους!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 ώρες
Βαθμολογήστε

Για την σπαλομπριζόλα

  • 2½ κ. σπαλομπριζόλα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σάλτσα ντεμί γκλας

  • 2 κ. κόκκαλα μοσχαριού
  • 1 κρεμμύδι με τη φλούδα
  • 1 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα
  • 2 καρότα
  • 2 κλων. σέλερι
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 ντομάτα
  • Μπουκέ γκαρνί (πράσο θυμάρι μαϊντανό δάφνη)
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλεύρι
  • 250 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • Νερό
  • Κόκκους πιπεριού

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

  • 1 κ. γλυκοπατάτες (κόκκινες)
  • Λίγο θυμάρι
  • 3 φέτ. μπέικον
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη μοσχαρίσια μπριζόλα

    Αφήνουμε τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα και τη δένουμε.

    Την αλείφουμε με λίγο λάδι.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Τη ροδίζουμε για 15 λεπτά περίπου γύρω γύρω μέχρι να κάνει κρούστα.

    Τη βάζουμε σε σχάρα μέσα σε ταψί και την ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες.

    Όσο ψήνεται, την αλείφουμε τακτικά με τα υγρά του ταψιού.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

    Για medium rare ψήσιμο, που είναι το ιδανικό, υπολογίστε 20 λεπτά για κάθε μισό κιλό κρέατος.

    Ένα θερμόμετρο ψησίματος είναι ιδανικό για μεγάλα κομμάτια ψητού.

    Αφού ψηθεί το κρέας αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένο.

    Όσο ξεκουράζεται συνεχίζεται το ψήσιμο του, αφού έχει αναπτύξει μεγάλη θερμοκρασία. Επίσης, με την ξεκούραση θα ανακτήσει τα υγρά του, που βγήκαν στην επιφάνεια σε μορφή φυσαλίδων από την δυνατή θερμοκρασία του φούρνου.

    Αφαιρούμε το σπάγκο και κόβουμε σε φέτες σε πιατέλα.

    Όλα τα υγρά του ταψιού και του κρέατος που κόβουμε τα προσθέτουμε στη σάλτσα ντεμί γκλας.

    Περιχύνουμε τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα με ντεμί γκλας και σερβίρουμε με πουρέ γλυκοπατάτας.

    Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

    Βράζουμε ή ψήνουμε τις πατάτες να μαλακώσουν.

    Τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε.

    Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ροδίζουμε σε κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε τον πουρέ, το βούτυρο και την κρέμα.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.

    Για τη σάλτσα ντεμί γκλας

    Πλένουμε τα κόκκαλα και στη συνέχεια, χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά με τη φλούδα.

    Φτιάχνουμε το μπουκέ-γκαρνί.

    Βάζουμε τα κόκκαλα στο φούρνο, περιχύνουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να καούν καλά και να πάρουν έντονο χρώμα.

    Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο λάδι και καίμε καλά όλα τα λαχανικά.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ντομάτα.

    Προσθέτουμε, τέλος, μία κουταλιά της σούπας γεμάτη αλεύρι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά.

    Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

    Προσθέτουμε τα ψημένα κόκκαλα, το μπουκέ γκαρνί και καλύπτουμε τα υλικά με νερό.

    Τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για περίπου 5-6 ώρες.

    Περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι.

    Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και την βράζουμε μέχρι να πυκνώσει στην πυκνότητα που θέλουμε.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×