• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
21

Για τον κιμά

  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ρύζι

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 300 γρ. ασπρομανίταρα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. ρύζι καρολινα
  • 4 φλ. ζωμός κότας
  • 500 γρ. σπανάκι ζεματισμένο
  • 300 γρ. κολοκύθα

Σαλτσα

  • 1 lt γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες
  • 3 κ.σ. βούτυρο γεμάτες
  • 2 αυγά
  • 2 - 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τον κιμά

    Ο κιμας

    Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο.

    Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ.

    Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το δαφνόφυλλο.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.

    Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

    Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε το ρύζι

    Για το ρύζι

    Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Μάθετε το σωστό καθάρισμα και χειρισμό για τα μανιτάρια.

    Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι κι αφήνουμε να γίνει διάφανο.

    Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να γυαλίσει.

    Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 15′.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Ζεματάμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε..

    Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά καρέ, και τη σοτάρουμε για 3 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι.

    Η κρεμα

    Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.

    Την ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει  και να δέσει σε μέτρια φωτιά.

    Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε 

    Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.

    Ανακατεύουμε.

    Ελέγχουμε αλάτι, πιπέρι, και μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.

    Στήσιμο

    Σε λαδωμένο ταψί 32X24 εκατ. κάνουμε μια στρώση το ρύζι.

    Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.

    Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.

    Σκεπάζουμε τον κιμά με το σπανάκι και πασπαλίζουμε λίγο κεφαλοτύρι.

    Βάζουμε σε μία στρώση τη κολοκύθα και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.

    Ψησιμο-χρονος

    Ψήνουμε στους 180ºC – 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.

    Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

    Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

    Αφού ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά για να μπορέσουμε να βγάλουμε ωραίο κομμάτι.

    Διαβάστε επίσης, το μυστικό επιτυχίας μου για το μουσακά!

    Αν σας άρεσε, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω.

     

     

     

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται