Μετά την εύκολη διαδικασία παρασκευής του, μπορείτε να τον κόψετε, να τον κάνετε πετιμέζι και να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις αγαπημένες σας...

Μετά την εύκολη διαδικασία παρασκευής του, μπορείτε να τον κόψετε, να τον κάνετε πετιμέζι και να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις αγαπημένες σας συνταγές.

 • προετοιμασία 15 λεπτά
 • μαγείρεμα 15 λεπτά
68
 • σταφύλια ώριμα και γερά

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

  * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

  Μούστος

  Ο μούστος γίνεται με σταφύλια από διάφορες ποικιλίες. Για να φτιάξουμε μούστο διαλέγουμε σταφύλια από την ποικιλία που προτιμάμε, ώριμα με γερές ρώγες.

  Η ποσότητα του μούστου που θα βγάλετε εξαρτάται από την ποσότητα των σταφυλιών αλλά και από την ποικιλία τους. Ενδεικτικά αν χρησιμοποιήσετε 1 κιλό σταφύλια θα πάρετε 600 γραμ. περίπου μούστου. Αν από το μούστο πρόκειται να φτιάξετε πετιμέζι, τότε υπολογίστε ότι από κάθε 500 γραμ. μούστου απομένουν περίπου 100 γραμ. πετιμέζι.  Γι αυτό και χρησιμοποιούμε ανάλογη ποσότητα σταφυλιών ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε το μούστο.

  Αν έχετε αποχυμωτή χρησιμοποιήστε τον για να πάρετε το χυμό των σταφυλιών. Διαφορετικά, στερεώστε ένα σινουά βαθύ. Δηλαδή ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι με συρμάτινη ψιλή σίτα, πάνω σε μια κατσαρόλα.

  Ρίξτε μέσα λίγα λίγα τα καθαρά σταφύλια. Με ένα γουδοχέρι ή με τα χέρια σας, πιέστε και ζουλήξτε τις ρώγες των σταφυλιών για να πάρετε τον χυμό τους.

  Φλούδες, κοτσάνια και κουκούτσια δεν τα χρειαζόμαστε, γι’ αυτό μη βάλετε στο μπλέντερ τα σταφύλια να τα αλέσετε.

  Αφού βγάλετε όλο το χυμό των σταφυλιών, ο μούστος είναι έτοιμος.

  Σουρώνουμε το χυμό μέσα σε διπλωμένο τουλπάνι στερεωμένο σε σουρωτήρι και τώρα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και να φτιάξετε πετιμέζι με τη συνταγή που σας έχω εδώ ή να κόψετε το μούστο σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.

  Με τον κομμένο μούστο μπορείτε να φτιάξετε υπέροχη παραδοσιακή μουσταλευριά.

  Ο μούστος είναι το βασικό συστατικό για τα μοναδικά παραδοσιακά μουστοκούλουρα που θα δείτε στην παρακάτω συνταγή.

  Διαφήμιση

  Κάτι μαγειρεύεται