Ο τηγανητός μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι είναι πραγματικά μία μοναδική συνταγή, αρκεί να γίνει σωστά για να παραμείνει τραγανό το κουρκούτι και ο...

Ο τηγανητός μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι είναι πραγματικά μία μοναδική συνταγή, αρκεί να γίνει σωστά για να παραμείνει τραγανό το κουρκούτι και ο τηγανητός μπακαλιάρος να είναι τρυφερός & τέλειος. Μάθε όλα τα μυστικά μου και φτιάξε τον κι εσύ ακριβώς έτσι.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
1974

Για τον μπακαλιάρο

  • 2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο (δείτε στα μυστικά)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

Για το κουρκούτι μπύρας

  • 260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κ.γ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 330 ml μπύρα παγωμένη
  • 30 ml ούζο
  • 2 παγάκια

Για το σερβίρισμα

  • παντζάρια σαλάτα
  • σκορδαλιά
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Στεγνός ο μπακαλιάρος & κρύο το κουρκούτι.

    Παγωμένο το ψάρι για να κοπεί εύκολα.

    Όχι πολλά κομμάτια ταυτόχρονα στο τηγάνι.

    Για τον μπακαλιάρο

    Για αυτή τη συνταγή, πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία και να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο.

    Αφού ξαλμυρίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο, τον ξεπλένουμε πολύ καλά σε καθαρό νερό και το στραγγίζουμε.

    Στεγνώνουμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί. Είναι πολύ βασικό ο μπακαλιάρος για να ντυθεί σωστά με κουρκούτι να είναι πολύ στεγνός.

    Κόβουμε το στεγνό ψάρι σε κομμάτια (μερίδες) και το ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει κάθε ίχνος υγρασίας.

    Πρώτα πρέπει να πανάρουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου σε αλεύρι και μετά να τα βουτήξουμε στο κουρκούτι.

    Ωστόσο ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο μέχρι τη μέση του.

    Βάζουμε αλεύρι για πανάρισμα σε ένα μικρό ταψί.

    Βάζουμε τα κομμάτια στεγνού μπακαλιάρου μέσα στο αλεύρι και αλευρώνουμε πολύ καλά κάθε κομμάτι. Το αλεύρι θα τραβήξει τυχόν υγρασία που έχει μείνει στον μπακαλιάρο και ταυτόχρονα θα σταθεροποιήσει το κουρκούτι πάνω στην κάθε μερίδα.

    Τινάζουμε ένα ένα τα κομμάτια να φύγει το περιττό αλεύρι.

    Ανακατεύουμε καλά το δροσερό κουρκούτι για να βουτήξουμε τον αλευρωμένο μπακαλιάρο.

    Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι.

    Το κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ με το κουρκούτι, για να στραγγίσει το περιττό. Έτσι θα γίνει πολύ τραγανό στο τηγάνισμα και δεν θα τραβήξει λάδια.

    Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι με το λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.

    Αφήνουμε να ροδίσει για 2 με 3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο να τηγανιστεί και από την άλλη για 2 με 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.

    Όσο τηγανίζεται ο μπακαλιάρος, το κουρκούτι κάνει κρούστα ολόγυρα και ροδίζει προστατεύοντας τον τρυφερό μπακαλιάρο.

    Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το περιττό λάδι.

    Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια μπακαλιάρου για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Γιατί όταν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί, πέφτει η θερμοκρασία του. Έτσι αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι, μαλακώνει το κουρκούτι και τραβάει λάδι στο εσωτερικό του.
    .

    Ο τηγανητός μπακαλιάρος με κουρκούτι από την Αργυρώ είναι ο καλύτερος που έχεις δοκιμάσει.

    Για το κουρκούτι

    Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα.

    Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια.

    Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό.

    Τηγάνισμα

    Ανακατεύουμε καλά το δροσερό κουρκούτι για να βουτήξουμε τον αλευρωμένο μπακαλιάρο. Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι.

    Το κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ με το κουρκούτι, για να στραγγίσει το περιττό.

    Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι με το λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

    Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Μυστικά επιτυχίας

    Για να κόβεται ο μπακαλιάρος σε ωραία κομμάτια χωρίς να διαλύεται, αφού τον στεγνώσετε καλά, αφήστε τον στο ψυγείο να παγώσει αν έχετε το χρόνο.

    Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια μπακαλιάρου για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί, πέφτει η θερμοκρασία του.

    Έτσι αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι μαλακώνει το κουρκούτι και τραβάει λάδι στο εσωτερικό του.

    σκορδαλιά - μπακαλιάροσ σκορδαλιά - σκορδαλιά με πατάτα - σκορδαλιά αργυρώ - αφράτη σκορδαλιά με πατάτα - μπακαλιάροσ σκορδαλιά αργυρώ - σκορδαλιά συνταγή - σκορδαλιά για μπακαλιάρο - σκορδαλιά με πατάτα αργυρώ - συνταγή για σκορδαλιά - βακαλάοσ σκορδαλιά - σκορδαλιά με πατάτεσ - σκορδαλιά με πατάτεσ - σκορδαλιά πατάτα - βελούδινη σκορδαλιά - σκορδαλιά τησ γιαγιάσ - ελαφριά σκορδαλιά με πατάτα

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή με μπακαλιάρο;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται