Παραδοσιακή συνταγή για εύκολο γλυκό ψωμί με κανελογαρίφαλλα από την ορεινή Αρκαδία.

Παραδοσιακή συνταγή για εύκολο γλυκό ψωμί με κανελογαρίφαλλα από την ορεινή Αρκαδία.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
1

Για τη μπογάτσα

  • 1 kg αλεύρι για όλες χρήσεις
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό τριμμένο γαρύφαλλο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Αναμειγνύουμε σε μία μπασίνα το νερό και το ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί.

    Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι, την σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα στην μπασίνα με τα υγρά υλικά.

    Ανακατεύουμε τα υλικά και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο ομογενές εύπλαστο ζυμάρι.

    Το μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί και το απλώνουμε με τα χέρια μας για να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους.

    Χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια, κένταμε την επιφάνεια της μπουγάτσας.

    Σχηματίζουμε πρώτα ένα σταυρό και μετά κάνουμε ακόμα ένα χιαστί.

    Τα σχέδια διαφέρουν από μπογάτσα σε μπογάτσα.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 35 με 40 λεπτά ανάλογα με την ένταση του φούρνου.

    Την απολαμβάνουμε ζεστή και κρύα.

    *Η συνταγή μπογάτσα Αρκαδίας της Νατάσας Θεοχάρη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, στο τεύχος Απριλίου 2024.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται