Εκτελεση
Η κρεμα
Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι.
Κρατάμε το βούτυρο για το τέλος.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Όλη η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά.
Μόλις πάρει βράση , αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα της.
Την μεταφέρουμε σε φαρδύ μπολ για να σταματήσει ο βρασμός της.
Την αφήνουμε την να κρυώσει και να πήξει.
Όσο πέφτει θερμοκρασία της σταθεροποιείται και σφίγγει.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη κουζίνας που εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια.
Στο ταψι
Ιδανικά για αυτη την εκτελεση χρησιμοποιούμε ταψί μακρόστενο 23 επί 33 εκατοστά.
Τ βουτυρώνουμε με πινελο με το λιωμένο κρύο βούτυρο.
Τα φυλλα-στησιμο
Στρώνουμε τα 5 απο αυτα φροντίζοντας να έχουν αντίθετη φορά, σταυρωτά δηλαδή, ώστε να εξέχει από όλες τις πλευρές του ταψιού αρκετό φύλλο.
Τα βουτυρώνουμε και τα πλαϊνά που εξέχουν από το ταψί.
Αδειάζουμε τη κρεμα πάνω τους.
Γυρίζουμε προς τα μέσα αυτα που εξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού.
Φροντίζουμε να βουτυρώσουμε πολύ καλά.
Τέλος, στρώνουμε απο πάνω τα υπόλοιπα πέντε αφού τα βουτυρώσουμε πολύ καλά και ενδιάμεσα.
Τα πάνω που εξέχουν από το χείλος του ταψιού, με μαλακή σπάτουλα μπήγουμε μέσα στο ταψί και προς τα κάτω.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια της.
Σε αυτό το στάδιο που είναι έτοιμη τελείως κρύα, μπορούμε να τυλίξουμε το ταψί με μεμβράνη κουζίνας και να το φυλάξουμε στο ψυγείο μας μέχρι και τέσσερις ημέρες.
Ή μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.
Όμως θα πρέπει να προσέξετε το φίλο που χρησιμοποιείται να είναι φρέσκο γιατί απαγορεύεται να ξεπαγώσουμε και να το ξανά βάλουμε στην κατάψυξη.
Ψησιμο και χρονος ψησιματος
Ψήνουμε στους 180 ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 35΄μέχρι να φουσκώσει η μπουγάτσα και να ροδίσει καλά το φύλλο.
Σερβίρουμε ή κρυσταλλική ζαχαρη και κανέλα.