• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
1061
  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας (ή Βηρυτού)
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος (λιωμένο και κρύο)
  • Για την κρέμα
  • 1½ lt φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • Για επικάλυψη
  • Ζάχαρη
  • Κανέλα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μπουγάτσα από την Αργυρώ, ένα γλυκό πολύ διάσημο και αγαπητό, που ξεκινάει από την Θεσσαλονίκη, και παραλλάσσεται ανά την Ελλάδα. Αυτή η εύκολη συνταγή της Αργυρώς μαζί με τα όλα τα μυστικά της, είναι το κάτι άλλο. Φτιάξτε την κρέμα με σιμιγδάλι σύμφωνα με τα βήματά της συνταγής και θα έχετε την πιο τέλεια μπουγάτσα που φάγατε ποτέ. Σερβίρετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και απολαύστε την ζεστή όσο η κρέμα είναι υγρή και το φύλλο αχνίζει. Θα πάθετε πλάκα! Τόσο εύκολη και νόστιμη μπουγάτσα δεν έχετε φάει ούτε στην Θεσσαλονίκη.

    Εκτελεση

    Η κρεμα

    Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι.

    Κρατάμε το βούτυρο για το τέλος.

    Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.

    Όλη η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά.

    Μόλις πάρει βράση , αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα της.

    Την μεταφέρουμε  σε φαρδύ μπολ για να σταματήσει ο βρασμός της.

    Την αφήνουμε την  να κρυώσει και να πήξει.

    Όσο πέφτει θερμοκρασία της  σταθεροποιείται και σφίγγει.

    Καλύπτουμε την επιφάνεια της  με μεμβράνη κουζίνας που εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια.

    Φροντίζουμε να μην υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα στην κρέμα και στην μεμβράνη. Έτσι θα αποφύγουμε την δημιουργία υγρασίας αλλά ταυτόχρονα θα αποφύγουμε και τη δημιουργία αντιαισθητικής πέτσας.

    Στο ταψι

    Ιδανικά για αυτη την εκτελεση χρησιμοποιούμε ταψί μακρόστενο 23 επί 33 εκατοστά.

    Τ βουτυρώνουμε με πινελο με το λιωμένο κρύο βούτυρο.

    Τα φυλλα-στησιμο

    Στρώνουμε τα 5 απο αυτα φροντίζοντας να έχουν αντίθετη φορά, σταυρωτά δηλαδή, ώστε να εξέχει από όλες τις πλευρές του ταψιού αρκετό φύλλο.

    Τα βουτυρώνουμε και τα πλαϊνά που εξέχουν από το ταψί.

    Αδειάζουμε τη κρεμα πάνω τους.

    Γυρίζουμε προς τα μέσα  αυτα  που εξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού.

    Φροντίζουμε να βουτυρώσουμε πολύ καλά.

    Τέλος, στρώνουμε απο πάνω  τα υπόλοιπα πέντε  αφού τα βουτυρώσουμε πολύ καλά και ενδιάμεσα.

    Τα πάνω  που εξέχουν από το χείλος του ταψιού, με μαλακή σπάτουλα μπήγουμε μέσα στο ταψί και προς τα κάτω.

    Βουτυρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια της.

    Σε αυτό το στάδιο που  είναι έτοιμη  τελείως κρύα, μπορούμε να τυλίξουμε το ταψί με μεμβράνη κουζίνας και να το φυλάξουμε στο ψυγείο μας μέχρι και τέσσερις ημέρες.

    Ή μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.

    Όμως θα πρέπει να προσέξετε το φίλο που χρησιμοποιείται να είναι φρέσκο γιατί απαγορεύεται να ξεπαγώσουμε  και να το ξανά βάλουμε στην κατάψυξη.

    Ψησιμο και χρονος ψησιματος

    Ψήνουμε στους 180 ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 35΄μέχρι να φουσκώσει η μπουγάτσα και να ροδίσει καλά το φύλλο.

     

    Σερβίρουμε ή κρυσταλλική ζαχαρη και κανέλα.

     

     

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση

    Εσύ ποιά μπουγάτσα προτιμάς;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται