Εκτέλεση
Για το ζυγούρι στη λαδόκολλα, βάζουμε
πρώτα τις πατάτες σε μπολ, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγη αποξηραμένη ρίγανη. Ανακατεύουμε. Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το μπούτι. Χρειαζόμαστε μπούτι με πολύ ψαχνό, όχι από μικρό ζώο. Τοποθετούμε την λαδόκολλα στον πάγκο. Κάνουμε στρώση με τις πατάτες. Απλώνουμε το ανοιγμένο μπούτι επάνω στις πατάτες. Αλείφουμε την επιφάνεια της πλευράς που αφαιρέσαμε το κόκαλο με μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε καλά το ζυγούρι στη λαδόκολλα.
Βάζουμε τα δοντάκια σκόρδο σε όλη την επιφάνεια. Απλώνουμε το τυρί σε κυβάκια σε όλη την επιφάνεια. Σκορπάμε τα κλαδάκια των φρέσκων μυρωδικών. Τυλίγουμε το μπούτι σε ρολό σφιχτό.
Αλείφουμε εξωτερικά με το μαλακό βούτυρο και πασπαλίζουμε μπόλικο αλατοπίπερο.
Τυλίγουμε τις λαδόκολλες ώστε να φυλακίσουμε τις πατάτες με το μπούτι σφιχτά σε πακέτο. Βάζουμε το πακέτο πάνω στις άλλες δύο λαδόκολλες και φυλακίζουμε καλά τα υλικά. Δένουμε με σπάγκο.
Ακουμπάμε σε ταψί, φροντίζοντας οι πατάτες να εφάπτονται στο ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150ºC και συνεχίζουμε το σιγανό ψήσιμο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του πολύωρου ψησίματος αναποδογυρίζουμε αρκετές φορές το πακέτο, ώστε να ανεβοκατεβαίνουν τα υγρά και να μελώσουν οι πατάτες.
Μετά το ζυγούρι στη λαδόκολλα δοκιμάστε και μια φανταστική παραδοσιακή συνταγή από την Κοζάνη, το καταφιώτικο Κοζάνης αλλά και το κατσικάκι στη λαδόκολλα γεμιστό με ρύζι της Αργυρώς.