Σούπα μπρόκολο βελουτέ

Απολαύστε μια υγιεινή και βελούδινη σούπα μπρόκολο με πράσο και πατάτα. Σερβίρεται με τραγανό προσούτο ή κρουτόν και μια κουταλιά δροσερό γιαούρτι.

Εύκολη
0:30

4 μερίδες

10 λεπτά

20 λεπτά

σουπα μπρόκολο - σούπα μπροκολο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε.
  2. Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες και κόβουμε τα κοτσάνια του σε μικρά κομμάτια. Με ένα μαχαιράκι τραβάμε τις ίνες από τον κορμό και τον καθαρίζουμε.
  3. Βάζουμε το μπρόκολο σε μπολ με νερό και λίγες σταγόνες ξύδι και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη σούπα βελουτέ.
  4. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  5. Προσθέτουμε το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο (σπασμένο) και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, όλα ψιλοκομμένα.
  6. Σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα τα λαχανικά.
  7. Στραγγίζουμε το μπρόκολο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  8. Προσθέτουμε την πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ και σκεπάζουμε τα υλικά με τον ζωμό.
  9. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Αλέθουμε τη σούπα με ράβδο χειρός ή στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει βελούδινη.
  11. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
  12. Ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας: Αν είναι αραιή, τη βράζουμε δυνατά για 1–2 λεπτά. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζωμό.
  13. Διατηρούμε τη σούπα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
  14. Για περισσότερη νοστιμιά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα και την αφήνουμε να λιώσει μέσα στη ζεστή βελουτέ.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

  1. Σε ρηχό ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  2. Απλώνουμε επάνω τις φέτες προσούτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 220°C για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές.
  3. Τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Μοιράζουμε τη βελουτέ μπρόκολο, με το καταπράσινο χρώμα της, σε βαθιά πιάτα και τρίβουμε με τα χέρια από πάνω το τραγανό προσούτο.
  5. Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε με τραγανά κρουτόν και να συνοδεύσουμε με μια κουταλιά γιαούρτι για πιο δροσερή γεύση.
Απόρρητο