Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε.
- Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες και κόβουμε τα κοτσάνια του σε μικρά κομμάτια. Με ένα μαχαιράκι τραβάμε τις ίνες από τον κορμό και τον καθαρίζουμε.
- Βάζουμε το μπρόκολο σε μπολ με νερό και λίγες σταγόνες ξύδι και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη σούπα βελουτέ.
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο (σπασμένο) και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, όλα ψιλοκομμένα.
- Σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα τα λαχανικά.
- Στραγγίζουμε το μπρόκολο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε την πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ και σκεπάζουμε τα υλικά με τον ζωμό.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αλέθουμε τη σούπα με ράβδο χειρός ή στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει βελούδινη.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
- Ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας: Αν είναι αραιή, τη βράζουμε δυνατά για 1–2 λεπτά. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζωμό.
- Διατηρούμε τη σούπα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
- Για περισσότερη νοστιμιά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα και την αφήνουμε να λιώσει μέσα στη ζεστή βελουτέ.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Σε ρηχό ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
- Απλώνουμε επάνω τις φέτες προσούτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 220°C για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές.
- Τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Μοιράζουμε τη βελουτέ μπρόκολο, με το καταπράσινο χρώμα της, σε βαθιά πιάτα και τρίβουμε με τα χέρια από πάνω το τραγανό προσούτο.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε με τραγανά κρουτόν και να συνοδεύσουμε με μια κουταλιά γιαούρτι για πιο δροσερή γεύση.









