Για τη σούπα μπρόκολο βελουτέ
Η βελουτέ σούπα μπρόκολο είναι μία από τις πιο νόστιμες σούπες.
Πριν ξεκινήσουμε την σούπα βελουτέ, πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε.
Χωρίζουμε το μπρόκολο σε φουντίτσες και κόβουμε τα κοτσάνια τους σε μικρά κομμάτια.
Τραβάμε με μαχαιράκι τις ίνες από τον κορμό τους και το καθαρίζουμε.
Βάζουμε το μπρόκολο σε μπολ με νερό και λίγες σταγόνες ξύδι.
Αφήνουμε το μπρόκολο στο νερό μέχρι να ετοιμάσουμε την σούπα βελουτέ.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε το πράσο ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο σπασμένο & τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα αφήνουμε μέχρι να γίνουν διάφανα τα λαχανικά για 3′.
Στραγγίζουμε το μπρόκολο από το νερό και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την πατάτα ψιλοκομμένη σε μικρά καρέ. Σκεπάζουμε τα υλικά με το ζωμό και σιγοβράζουμε για 20΄ να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τα αλέθουμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας. Αν είναι αραιή η βελουτέ μπρόκολο τότε την βράζουμε δυνατά για 1-2’,αν είναι πολύ πηχτή την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο ζεστό ζωμό.
Διατηρούμε τη βελουτέ σούπα ζεστή μέχρι να σερβίρουμε.
Για περισσότερη νοστιμιά προσθέστε στην καυτή σούπα 2 κ.σ. παρμεζάνα κι αφήστε να λιώσει το τυρί με την καυτή θερμοκρασία.
Για το τραγανό προσούτο
Σε ρηχό ταψάκι βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.
Απλώνουμε τις φέτες προσούτο. Τις ψήνουμε στον αέρα στους 220° C για 10΄, να γίνουν τραγανές.
Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσουν.
Μοιράζουμε την βελουτέ μπρόκολο με το καταπράσινο χρώμα σε βαθιά πιάτα και τρίβουμε με τα χέρια από πάνω το τραγανό προσούτο.
Ενναλακτικά σερβίρουμε με τραγανά κρουτόν. Συνοδεύουμε με μια κουταλιά γιαούρτι.
Αν σας αρέσει να μαγειρεύετε με μπρόκολο, δείτε περσσότερες νόστιμες και υγιεινές συνταγές εδώ. Και αν αγαπάτε τις σούπες, ρίξτε μια ματιά εδώ.