• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
562

Για το μυδοπίλαφο

  • 500 γρ. μύδια καθαρισμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 6 ντοματίνια
  • 1/4 φλ. ούζο
  • 2½ φλ. ρύζι καρολινα
  • 5 φλ. νερό ζεστό
  • 1 λεμόνι ζουμερό
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Μπορούμε για ευκολία να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα χωρίς κέλυφος.

    Τα βγάζουμε από το σακουλάκι και τα αφήνουμε στην συντήρηση του ψυγείου από το βράδυ σε ένα σουρωτήρι να ξεπαγώσουν σωστά μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2’ λεπτά.

    Προσθέτουμε την πιπεριά σε καρέ και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

    Συνεχίσουμε το σοτάρισμα για 2’ ανακατεύοντας.

    Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα ντοματίνια.

    Σοτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.

    Προσθέτουμε το ρύζι (πλυμένο) και ανακατεύουμε τα υλικά να λαδωθεί το ρύζι.

    Προσθέτουμε το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.

    Χαμηλώνουμε την εστία στην πιο χαμηλή ένταση.

    Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να σκάσει το ρύζι.

    Προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια, αλάτι και πιπέρι.

    Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 2-3’.

    Δοκιμάζουμε το ρύζι.

    Προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο.

    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

    Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε  να σταθεί για 5’.

    Μυστικά

    Χαμηλή φωτιά ώστε να μην σωθούν τα υγρά.

    Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό η ζωμό για να είναι ζουμερό  και να μην στεγνώσει.

    Σερβίρετε το ζεστό 5’ αφού σβήσετε την εστία.

    Διαφήμιση

    Με φρέσκα μύδια

    Αν έχουμε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζουμε πρώτα.

    Τα τρίβουμε εξωτερικά με βούρτσα ή συρμάτινο σφουγγάρι να καθαρίσει το κέλυφος και αφαιρούμε το μουστάκι τραβώντας το.

    Όσα είναι μισάνοιχτα ή με σπασμένο κέλυφος τα πετάμε.

    Κρατάμε τα μισά μύδια χωριστά σε ένα μπολ.

    Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά βαθύ τηγάνι με καπάκι και προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.

    Σοτάρουμε τα σπασμένα σκόρδα, την πιπεριά και τα ντοματίνια για 2-3 λεπτά.

    Σβήνουμε το ούζο και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μισά  με το κέλυφος.

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου να αχνιστούν και να ανοίξουν.

    Κουνάμε μια δυο φορές δυνατά το τηγάνι.

    Όσα δεν ανοίξουν μετά από αυτή την διαδικασία τα πετάμε.

    Τα βγάζουμε σε μπολ.

    Αφαιρούμε το κέλυφος και κρατάμε τη ψίχα.

    Φυλάμε τα υπόλοιπα υλικά του τηγανιού για το τέλος.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.

    Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να γυαλίσει.

    Ρίχνουμε το σπιτικό ζωμό λαχανικών και 5 φλ. ζεστό νερό.

    Προσθέτουμε όλα τα υλικά του τηγανιού εκτός από τα μύδια.

    Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με καπάκι για 8-10 λεπτά.

    Τότε προσθέτουμε τη μυδόψυχα και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.

    Ανακατεύουμε ελαφρά και μπήγουμε στην επιφάνεια τα φρέσκα μύδια με το κέλυφος.

    Τρίβουμε πιπέρι και ξαναβάζουμε το καπάκι.

    Σιγοβράζουμε μέχρι να ανοίξουν  (για λίγα λεπτά).

    Τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά και σερβίρουμε αμέσως με τέταρτα λεμονιού.

    Μυδοπιλαφο απο την Αργυρω

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται