Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς βούτυρο

Υλικά

Για το προζύμι

  • 2 κύβους νωπής μαγιάς (50 γρ.)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ

Για τη ζύμη

  • 1/2 κ.γ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 βανίλια
  • 2 πορτοκάλια (το ξύσμα του)
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 1 ¼ φλ. ζάχαρη
  • 1/2 lt φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1.150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

Για το προζύμι

Ετοιμάζουμε πρώτα το προζύμι.

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο χλιαρό νερό (35ºC).

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε το χυλό.

Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20΄.

Για τα τσουρέκια

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε λεκάνη, εκτός από το αλεύρι και το προζύμι και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι και τα δουλεύουμε με το χέρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1-1,5 ώρα.

Έπειτα τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε.

Τα αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσουν για τουλάχιστον 20΄.

Ψήνουμε τα νηστίσιμα τσουρέκια στους 160ºC για 35΄.

Μυστικά

Επιλέξτε αλεύρι δυνατό πλούσιο σε γλουτένη κατάλληλο για τσουρέκια.

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Από 20 μέχρι 23°C.

Δώστε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες των υλικών. Eάν ρίξετε καυτά υλικά επάνω στη μάγια, τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν ποτέ γιατί θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς.

Μπορείτε να φτιάξετε το νηστίσιμο τσουρέκι αρκετές ημέρες πριν και αφού κρυώσει τελείως, να το καλύψετε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να διατηρηθεί μαλακό και αφράτο μέχρι να τα καταναλώσετε.

Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα τα μυστικά μου για τα πιο αφράτα τσουρέκια με ίνες και κλωστές.

Σχέδια για τσουρέκια

https://www.argiro.gr/recipe/nistisima-tsourekia/