Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ με κάδο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το κονιάκ, το λικέρ, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την μαστίχα.
- Για να μοσχοβολάνε, αντί για κονιάκ μπορείς να βάλετε ούζο.
- Με το σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
- Τέλος ρίχνουμε το αμύγδαλο κι απαλά ζυμώνουμε να το πάρει μέσα η ζύμη.
- Μην παιδέψετε πολύ την ζύμη για να βγουν οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες, τριφτοί και αφράτοι.
- Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά.
- Μετά, παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε.
- Τους αραδιάζουμε σε ταψί.
- Δεν χρειάζεται λάδωμα το ταψί γιατί η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να ροδίσουν καλά πάνω-κάτω και γύρω-γύρω.
- Όταν ροδίσουν καλά, αρχίσουν και σκάνε στην επιφάνεια και μοσχομυρίζει η κουζίνα, τότε είναι έτοιμοι.
- Αχνιστούς τους βγάζουμε στον πάγκο.
- Αν σας αρέσει το ανθόνερο, ραντίζετε τους με λίγες σταγόνες έτσι όπως βγαίνουν καυτοί από τον φούρνο.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους αχνίζουμε με μπόλικη άχνη κοσκινισμένη μαζί με λίγη κανέλα.