Νηστίσιμοι κουραμπιέδες

Νηστίσιμοι κουραμπιέδες τριφτοί και αφράτοι, αρωματισμένοι με κρασί, μαστίχα και αμύγδαλο. Εύκολη παραδοσιακή συνταγή που μοσχομυρίζει γιορτές.

Εύκολη
0:45

90 τεμάχια

15 λεπτά

30 λεπτά

νηστισιμοι κουραμπιεδεσ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ τη ζάχαρη, το κρασί, το κονιάκ (ή ούζο για πιο έντονο άρωμα), το λικέρ, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τη μαστίχα.
  2. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, εύπλαστη και λαδερή ζύμη.
  4. Ρίχνουμε το αμύγδαλο και ζυμώνουμε απαλά, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί. Δεν ζυμώνουμε πολύ, ώστε οι κουραμπιέδες να γίνουν τριφτοί και αφράτοι.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  6. Πλάθουμε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα αραδιάζουμε σε ταψί. Δεν χρειάζεται λάδωμα, καθώς η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.
  7. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160–170°C με αέρα, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Κατά το ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  8. Όταν ροδίσουν, σκάσουν ελαφρώς στην επιφάνεια και μοσχομυρίσει η κουζίνα, είναι έτοιμοι.
  9. Τους βγάζουμε καυτούς στον πάγκο. Αν σας αρέσει το ανθόνερο, ραντίστε τους με λίγες σταγόνες όσο είναι ζεστοί.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τους αχνίζουμε με μπόλικη κοσκινισμένη άχνη, ανακατεμένη με λίγη κανέλα.
Απόρρητο