• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
185

Υλικά

  • Μερίδες 90 τεμ.
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1/4 φλ. λικέρ μαστίχα
  • 3 φλ. ηλιέλαιο (ή μισό μισό με λιωμένη φυτίνη)
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2 δάκρυα μαστίχας τριμμένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 9 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου)
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο
  • άχνη και βανίλια για το άχνισμα
  • λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τους κουραμπιέδες με λάδι

    Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το κονιάκ, το λικέρ, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την μαστίχα.

    Για να μοσχοβολάνε οι κουραμπιέδες, αντί για κονιάκ μπορείτε να βάλετε ούζο.

    Με το σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

    Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.

    Τέλος ρίχνουμε το αμύγδαλο κι απαλά ζυμώνουμε να το πάρει μέσα η ζύμη.

    Μην παιδέψετε πολύ την ζύμη για να βγουν οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι τριφτοί και αφράτοι.

    Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά.

    Μετά, παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κουραμπιέδες.

    Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Δεν χρειάζεται λάδωμα η λαμαρίνα γιατί η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.

    Όταν πλάσουμε όλους τους νηστίσιμους κουραμπιέδες και τους βάλουμε σε λαμαρίνες, τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

    Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τις λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να ροδίσουν καλά πάνω-κάτω και γύρω-γύρω.

    Οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι, όταν ροδίσουν καλά, αρχίσουν και σκάνε στην επιφάνεια και μοσχομυρίζει η κουζίνα, τότε είναι έτοιμοι.

    Αχνιστούς τους βγάζουμε στον πάγκο.

    Αν σας αρέσει το ανθόνερο, ραντίζετε τους με λίγες σταγόνες έτσι όπως βγαίνουν καυτοί από τον φούρνο.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους αχνίζουμε με μπόλικη άχνη κοσκινισμένη μαζί με λίγη κανέλα.

    Δείτε ακόμη περισσότερες συνταγές για μαγικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά εδώ!

    Αυτοί οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι από την Αργυρώ είναι το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο γλυκό για την περίοδο της νηστείας, όπως και τα αγαπημένα μου μελομακάρονα.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται